NASA ne odustaje od Vojadžera 1: Poslali mu svemirski „poke“

SciTech 14. mar 202423:29 10 komentara
NASA / AFP

Inženjeri NASA poslali su signal "bockanje" (poke) sondi Vojadžer 1 (Voyager 1) i dobili potencijalno ohrabrujući odgovor, jer se nadaju da će rešiti problem u komunikaciji sa letelicom koji traje već pet meseci, piše CNN.

Lansiran 1977. godine, Vojadžer 1 i njegov blizanac, Vojadžer 2, kreću se kroz nepoznatu kosmičku teritoriju duž spoljnih delova Sunčevog sistema.

Vojadžer 1 nastavio je da prenosi stabilan radio signal kontrolnom timu misije na Zemlji, ali taj signal nije nosio nikakve upotrebljive podatke od novembra, što je ukazivalo na problem sa jednim od tri kompjutera na letelici.

Novi signal koji je nedavno primljen sa svemirske letelice sugeriše da tim misije NASA možda napreduje u potrazi za razumevanjem onoga što Vojadžer 1 doživljava. On je trenutno najudaljenija svemirska letelica od Zemlje i to na oko 24 milijarde kilometara.

U međuvremenu, Vojadžer 2 je prešao više od 20,3 milijarde kilometara od naše planete. Obe se nalaze u međuzvezdanom prostoru i jedine su svemirske letelice koje su ikada radile izvan heliosfere, sunčevog sistema magnetnih polja i čestica koji se proteže daleko izvan orbite Plutona.

Prvobitno dizajnirane da traju pet godina, sonde Vojadžer su dve svemirske letelice koje najduže rade u istoriji. Njihov izuzetno dug životni vek znači da su obe svemirske letelice pružile dodatni uvid u naš solarni sistem i šire, nakon što su pre nekoliko decenija ostvarile svoje preliminarne ciljeve letenja pored Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Ali obe sonde su se tokom starenja suočile sa izazovima.

Prekid kosmičke komunikacije

Tim misije je prvi put primetio problem u komunikaciji sa Vojadžerom 1 u novembru, tačnije 14. novembra 2023, kada je jedinica telemetrijske modulacije sistema podataka o letu počela da šalje ponavljajući obrazac koda.

Sistem podataka o letu Vojadžera 1 prikuplja informacije iz naučnih instrumenata svemirske letelice i spaja ih sa inženjerskim podacima koji odražavaju trenutno zdravstveno stanje Vojadžera 1. Kontrola misije na Zemlji prima te podatke u binarnom kodu, kao niz jedinica i nula.

Ali od novembra, sistem podataka o letu Vojadžera 1 je zaglavljen „u petlji“.

POVEZANE VESTI

Svemirska letelica i dalje može da prima i izvršava komande prenete od tima misije, ali zbog problema sa telekomunikacionom jedinicom, letelica ne prenosi naučne ni inženjerske podatke.

Otkako je otkrio problem, tim misije je pokušao da pošalje komande za ponovno pokretanje računarskog sistema i sazna više o osnovnom uzroku problema.

Tim je 1. marta poslao komandu, nazvanu „poke“, Vojadžeru 1 kako bi sistem podataka o letu pokrenuo različite softverske sekvence u slučaju da je neki kvar izazvao problem.

Tim je 3. marta primetio da se aktivnost iz jednog dela sistema podataka o letu izdvaja od ostalih iskrivljenih podataka. Iako signal nije bio u formatu na koji je tim Vojadžera navikao kada sistem podataka o letu funkcioniše kako se očekuje, inženjer NASA uspeo je da ga dekodira.

Inženjer iz Nasine Mreže za duboki svemir, što je sistem radio antena na Zemlji koje pomažu agenciji da komunicira sa sondama Vojadžer i drugim svemirskim letelicama koje istražuju naš solarni sistem, dekodirao je signal. On je uključivao očitavanje čitave memorije sistema podataka o letu, prema ažuriranju koje je NASA podelila.

„Memorija (sistema podataka o letu) uključuje svoj kod ili uputstva šta treba da se radi, kao i varijable ili vrednosti koje se koriste u kodu koje se mogu promeniti na osnovu komandi ili statusa svemirske letelice“, navodi se u postu NASA.

„Takođe sadrži naučne ili inženjerske podatke za daunlodovanje. Tim će uporediti ovo očitavanje sa onim koji se pojavio pre nego što se problem pojavio i potražiti neslaganja u kodu i varijablama kako bi potencijalno pronašli izvor tekućeg problema“, naveli su stručnjaci.

A Vojadžer 1 je toliko udaljen da je potrebno 22,5 sata da komande poslate sa Zemlje stignu do letelice. A tim mora da sačeka 45 sati da dobije odgovor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare