NASA otkrila da li će asteroid Benu pogoditi Zemlju: Pravi planove da skrene putanju

SciTech 21. sep 202318:07 18 komentara
Shutterstock/Lukasz Pawel Szczepanski

Asteroid, nazvan Benu nova je velika pretnja i ukoliko se sruši na Zemlju postoji šansa da izazove pustoš 975 kilometara od mesta nesreće. NASA već uveliko pravi planove da mu skrene putanju, kako bi se izbegla katastrofa.

Benu je širok oko jedne trećine milje, što ga čini upola manjim od asteroida za koji se smatra da je ubio dinosauruse. Međutim, ako se Benu sruši na Zemlju, to će izazvati pustoš 975 kilometara od mesta nesreće , ali nije dovoljno veliko da izazove izumiranje širom sveta.

NASA radi na planovima da osujeti kurs sudara asteroida i skrene Benua. Njihova misija je sada kako su objasnili u „završnoj fazi“.

Kako se navodi zvanično na sajtu NASA 25. septembra 2135. pomenuti asteroid proći će blizu, ali je „izuzetno mala šansa da će udariti direktno u Zemlju“.

Shutterstock/Alex Terentii

„Tokom preleta, postoji izuzetno mala šansa da će Benu proći kroz ‘gravitacionu ključaonicu’ – oblast svemira koja bi ga postavila na pravi put da udari na Zemlju. Iako je teško odrediti šanse da se to zaista dogodi, novi podaci NASA-ine svemirske letelice OSIRIS-REK omogućili su naučnicima da bolje modeliraju kako će se Benuova orbita razvijati tokom vremena i da bolje izračunaju verovatnoću udara. Sada, novi rad naučnog tima OSIRIS-REK daje Benu šansu od 1:2700 (0,037 odsto) da udari na Zemlju 24. septembra 2182. godine“, objasnili su naučnici.

Rečeno je da je asteroid prečnika do 93 m – otprilike iste veličine kao Kip slobode i Big Ben. Takođe je tri puta veći od asteroida Čeljabinsk koji je udario Rusiju 2013. godine, što je izazvalo seriju udarnih talasa koji su oštetili oko 7.200 zgrada i 1.491 osobu povredili.

Ali ne brinite, jer je NASA utvrdila da 2023 DZ2 ne predstavlja pretnju Zemlji.