NASA želi svoje astronaute na Mesecu pre Kine: Osvajanje teritorije ili miroljubivo korišćenje svemira

SciTech 18. apr 202414:44 24 komentara
Shutterstock/muratart

SAD nameravaju da iskrcaju svoje astronaute na Mesec pre Kine, izjavio je Bil Nelson, šef američke Nacionalne agencije za vazduhoplovstvo i svemir (NASA).

Na saslušanju u Odboru za raspodelu sredstava Predstavničkog doma Američkog kongresa, Nelson je objasnio da se to mora učiniti zbog straha od militarizacije svemira u sklopu rivalstva SAD i Kine.

Nelson ističe da američki lunarni program „Artemis“, koji uključuje sletanje astronauta na južni pol Zemljinog satelita, ima za cilj da doprinese shvatanju kako čovek može opstati u tom nepovoljnom okruženju, da bi to pomoglo u kasnijim misijama na Mars.

POVEZANE VESTI

Nelson priznaje da je Kina postigla izvanredne uspehe, posebno u poslednjih deset godina, ističući da se o njima „veoma malo zna“.

„Verujemo da je na mnogo načina njihov takozvani miroljubivi svemirski program zapravo vojne prirode“, naveo je Nelson, a prenele su agencije.

Prema njegovim rečima, Kina otvoreno objavljuje planove za iskrcavanje astronauta na Mesec do 2030. godine.

„Poveren nam je zadatak da budemo prvi tamo i preduzimamo istraživačke napore u miroljubive svrhe“, navodi Nelson.

On tvrdi da postoji strah da će Kina prva stići tamo i reći: „Ova teritorija je sada naša, sklonite se“.

To, prema Nelsonu, „nije miroljubivo korišćenje svemira“.

Da bi potkrepio svoje hipotetičke tvrdnje, Nelson je pomenuo postupke Kine u situaciji oko grupe ostrva Nanša u Južnom kineskom moru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare