Naučnici iz Srbije i regiona šalju satelit u svemir, misija – iznenađenje

SciTech 19. avg 202218:46 > 19:01 21 komentara
Handout / NASA / AFP

Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope lansiraće satelit u svemir u saradnji sa Indijom. Kako kaže predsednik upravnog odbora Komiteta za razvoj svemirskog programa, Dušan Radosavljević, obavezali su se na tajnost i da u medije ne iznesu koja će biti glavna misija satelita, već će to biti “iznenađenje”.

Pročitajte još:

“Naš cilj je da svi budu ponosni i da to bude pokazatelj našeg zajedništva”, rekao je Radosavljević u emisiji Dan uživo na N1.

On objašnjava da se radi o nevladinoj inicijativi, iza koje ne stoji ni jedna zemlja regiona, ali da bi želeli da budu partneri sa državom.

Kako kaže Radosavljević, tokom godina sarađivali su sa Japanom, Rusijom, Evropskom svemirskom agencijom, a onda su se 2010. godine pojavili Indijci.

Koliko god to paradoksalno zvučalo, Indijci su došli po pomoć, pošto su počeli da gube interesovanje studenata tehnike u svojoj zemlji za oblast svemirskog inženjeringa, govori Radosavljević.

Tada je počelo strateško partnerstvo koje je, kako kaže, preraslo u prijateljstvo.

“Lansirali smo sa njima tri satelita prošle godine, 28. februara”, kazao je Radosavljević.

Govori da su mladi ovde “apsolutno” zainteresovani za ovu oblast, za razliku od Indije ili Amerike gde je došlo do “zasićenja”.

“U Srbiji je oko 800 dece je preko proleća prošlo kroz naš centar”, rekao je on.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da sama jednog dana ima svoj satelit, odgovara potvrdno, ali da postoje problemi koje treba rešiti.

“To je više dokumentacijski, ali to su međunarodni standardi”, kaže Radosavljević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare