Naučnici otkrili da planeta Uran nije onakva kakvom smo je zamišljali

SciTech 15. apr 202423:24 7 komentara
Shutterstock/NASA images

Naučnici su došli do zapanjujućih podataka duboko unutar planete Uran, otkrivajući da je plava planeta Sunčevog sistema mnogo gasovitija nego što se ranije verovalo. Dok su ranije studije ukazivale prisustvo pre svega helijuma i vodonika sa primesama metana, nedavna studija je pokazala da Uran sadrži značajnu količinu metana u jedinstvenom obliku.

Naučnici sa Izraelskog instituta za tehnologiju i Univerziteta Kalifornije u Santa Kruzu, otkrivaju da metan u Uranu nije u svom uobičajenom gasovitom stanju, već je zamrznut ili „kašast“ i koncentrisan u jezgru planete, piše Daily Mail.

Pročitajte još:

Suprotno prethodnim pretpostavkama da je Uran sastavljen isključivo od leda, a otprilike 10 odsto njegovog sastava je metan.

Studija, koja tek treba da prođe recenziju, dovodi u pitanje klasifikaciju Urana kao „ledenog giganta“ i sugeriše da je obilje metana možda odigralo ključnu ulogu u formiranju planete.

Uprkos njegovom značaju, mnogo toga o Uranu ostaje misterija zbog njegove udaljenosti od Zemlje, koja varira između 3,2 i 4,64 milijarde kilometara, s obzirom na kretanje planete u Sunčevom sistemu.

Pošto ga Vojadžer 2 nije posetio sve do 1980-ih, naučnici su ranije verovali da je Uran potpuno zamrznut.

Da bi stekli dublji uvid, naučnici su sada razvili brojne modele unutrašnjosti Urana, otkrivajući da oni sa višim nivoima metana, helijuma i vodonika preciznije predstavljaju masu i radijus planete.

U budućnosti nameravaju da razotkriju zašto Uran zadržava svoj ledeni sastav uprkos značajnim rezervama gasa.

Ova otkrića ne samo da poboljšavaju naše razumevanje Urana, već nude i uvid u susedne divove poput Neptuna, pomažući da se dešifruju njihova formacija i elementarni sastav.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare