Naučnici se založili za eksperimente na embrionima starim do 28 dana

SciTech 03. dec 202322:20 2 komentara
Shutterstock

Mnogi britanski naučnici pozivaju da se trenutno ograničenje od 14 dana za istraživanje embriona udvostruči na 28 dana, kako bi mogli da prouče tajne ranog ljudskog razvoja, prenosi BBC.

Ukidanje zabrane moglo bi da dovede do velikih naučnih otkrića koja se odnose na neplodnost, pobačaj i defekte pri rođenju, i čini da se bi mogla da postoji podrška javnosti za to.

Nedavno objavljeni rezultati terenskog rada, sprovedenog na uzorku od 70 ljudi, čiji je cilj bio da se saslušaju različiti stavovi javnosti o izuzetno kontroverznim temama, pokazuju da je raspoloženje povoljno.

Projekat, koji je vredan 100.000 funti i koji je delom finansiralo vladino nezavisno telo Britansko istraživanje i inovacija, sproveden je od maja do jula ove godine, postavljajući etička i filozofska pitanja o ideji da se ova granica produži.

Grupa koja stoji iza ovog rada – Biološka inicijativa ljudskog razvoja (HDBI), saopštila je da je to važan prvi korak u mnogo dužoj raspravi koja će neizbežno biti potrebna ako žele da se promene zakonska pravila oko eksperimenata na embrionima.

Organizacije kao što su Pravo na život Velika Britanija i neke verske grupe kategorički se protive medicinskim eksperimentima na ljudskim embrionima.
Portparolka Prava na život Velika Britanija Ketrin Robinson je rekla da na ljudskim embrionima ne bi smelo nikada da se eksperimentiše.

Ona je navela da je ovaj projekat blago prikriveni pokušaj lobiranja za ukidanje ograničenja od 14 dana, što HDBI negira.

Inicijativa kaže da je cilj da se bolje razumeju očekivanja i briga javnosti u pogledu regulative koja prati istraživanja koja obuhvataju ljudske embrione.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare