Nobelova nagrada za fiziku trojici naučnika

SciTech 05. okt 202112:11 > 10. okt 2021 12:28 komentara
ndgfanfdgndgfagndgndng
Profimedia/AFP/Jonathan NACKSTRAND

Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu dobili su Šjukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi.

Kako piše CNN, trojica naučnika su dobili nagradu za revolucionarni rad na predviđanju globalnog zagrevanja i za razumevanje složenih fizičkih sistema.

Švedska kraljevska akademija je saopštila da je „pola nagrade pripalo japanskom naučniku Manabeu i Nemcu Haselmanu za fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantifikovanje promenljivosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrevanja“.

„Drugom polovinom“ priznanja nagrađen je Italijan Parizi za „otkriće međusobne povezanosti poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera“.

Manabeov rad šezdesetih godina prošlog veka „postavio je temelje za razvoj trenutnih klimatskih modela“, dok je Haselman „stvorio model koji povezuje vreme i klimu“ deceniju kasnije, navodi se u saopštenju.

Parizijeva otkrića „omogućavaju razumevanje i opisivanje mnogo različitih i naizgled sasvim slučajnih složenih materijala i pojava“. To ne važi samo za fiziku, već i za druga područja, poput matematike, biologije, neuronauke i mašinskog učenja, dodaje se u saopštenju.

Nobelovu nagradu za fiziku su prošle godine dobili naučnici Rodžer Penrouz, Rajnhard Gencel i Andrea Gez za otkriće crne rupe u centru naše galaksije – Mlečnog puta.

Podsetimo, juče su proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju – Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan za njihovo otkriće receptora za temperaturu i dodir.