Kupci se žale da se novi Ajfon 15 pregreva, a Apple tvrdi da su za to krive ove aplikacije

SciTech 03. okt 202309:42 7 komentara
iPhone 15, ajfon
Patrick T. Fallon / AFP

Tek je stigao, a već postoje problemi: Korisnici se žale da im se iPhone 15 pregrava.

Otkad je poslednji model iPhonea pušten u prodaju ovog septembra, korisnici se žale da se njihovi uređaji pregrevaju.

Apple objašnjava da je reč o grešci u operativnom sistemu, no takođe tvrde da promene u aplikacijama trećih strana “izazivaju preopterećenje sistema.”

Korisnici iPhonea već očekuju da će se njihovi uređaji zagrejati prilikom prvobitnog pokretanja ili kopiranja sadržaja, no ovi problemi s iPhoneom 15 mnogo su ozbiljniji, piše BBC.

Na društvenim mrežama, vlasnici iPhonea žale se kako su njihovi novi uređaji užareni.

Apple kaže kako je moguće da će uređaj biti topliji na dodir u početku “nakon pokretanja ili vraćanja podataka na uređaj zbog povećane pozadinske aktivnosti.”

Kompanija je dodala: “Identifikovali smo nekoliko stanja koja mogu da izazovu veće zagrevanje od očekivanog.”

Ona uključuju grešku u operativnom sistemu iOS 17, poslednjoj verziji Appleovog softvera koja je dostupna za najnovije modele.

“Drugi problem uključuje nedavna ažuriranja aplikacija trećih strana zbog kojih se sistem preoptereti,” kaže Apple, dodajući kako rade s developerima aplikacija kako bi popravili greške.

Među tim aplikacijama su i Instagram i Uber, kaže Apple. Instagram je već prošle nedelje rešio problem sa svojom aplikacijom.

Apple naglašava kako zagravanje uređaja nije povezano s novim kućištem od titanijuma koje se takođe nalazi i u modelima iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, umesto nerđajućeg čelika koji se koristio na starijim uređajima, prenosi N1 Zagreb.

Iz firme takođe odbacuju navode da do zagravanja dolazi zbog novog USB-C ulaza koji je uveden kako ne bi kršili pravila evropskih regulatora. Problem ne donosi rizik od povrede i uređaj je siguran za korišćenje, a nema straha ni za dugoročne performanse novog iPhonea, poručuju iz Applea.