Novo otkriće na Marsu – hiljade tona zamrznute vode

SciTech 17. jun 202420:41 18 komentara
Pixabay

U novoj studiji američkih naučnika objavljeno je da je na vrhu jednog vulkana na Marsu, otkriveno hiljade tona zamrznute vode.

Istraživači su bili fokusirani na region Tarsis vulkana, koji su najviši u celom Sunčevom sistemu. Ove planine su na ekvatoru crvene planete, a značaj otkrića vode u zamrznutom stanju (150.000 tona) je veliki, zato što je voda osnovni pokazatelj za mogućnost postojanja života, navode naučnici.

Zaleđenu vodu prvo je „primetio“ EkoMars Trace Gas Orbiter (TGO) Evropske svemirske agencije, prenosi rts.rs.

Glavni autor nove studije je dr Adomas Valantinas, i on sa kolegama sa Univerziteta Braun, u radu ukazuje na to da je prisutna vrsta mraza koja se najpre kondenzuje na planinama na Marsu, a potom ispari, kada temperature postanu više. Ciklus se dešava na nivou jednog Marsovog dana.

„Moguće je da je ono što smo uočili zapravo ostatak drevnog klimatskog ciklusa na Marsu, gde su u pročlosti postojale padavine, a možda čak i snežne padavine na području vulkana koje smo posmatrali i analizirali“, rekao je Valantinas.

Tarsis je ogroman vulkanski plato koji se proteže hiljadama kilometara. Izdignut je u poređenju sa ostatkom Marsa sa prosečnom visinom oko 10 kilometara iznad prosečne visine planete.

Region je bio vulkanski aktivan u prošlosti, a jame, poput jedne nedavno snimljene, su direktan rezultat te aktivnosti.

Naučnici su nedavno saopštili da je na Marsu bila prisutna vode u tečnom stanju, tokom najmanje 200 miliona godina.

Studija je objavljena u časopisu Nature Geoscience.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare