Odisej je „živ i zdrav“ nakon spuštanja na Mesec: Prima komande sa Zemlje

SciTech 23. feb 202420:31 22 komentara

Lender "Odisej" koji se spustio na Mesec je "živ i zdrav" dan nakon prvog američkog sletanja na Zemljin prirodni satelit posle pola veka, saopšteno je iz kontrole misije.

Kompanija „Intuitive machins“ saopštila je da je uspostavila komunikaciju sa svojim robotizovanim aparatom „Odisejem“ i da mu šalje komande za prikupljanje naučnih podataka.

„Nastavljamo da učimo više o specifičnim informacijama o vozilu“ u vezi sa lokacijom, njegovim ukupnim stanjem i pozicioniranjem, preneo je AP.

Kompanija iz Hjustona odabrala je za sletanje južni polarni region Meseca, u blizini kratera Malapert A, da bi NASA mogla da izvidi to područje pre nego što pošalje astronaute kasnije tokom ove decenije.

„Intuitive Machins“ je postala prva privatna kompanija koja je izvršila sletanje na Mesec, što je ranije postiglo samo pet zemalja.

Misiju je velikim delom sponzorisala NASA, čiji su eksperimenti sastavni deo tovara letelice. NASA je platila 118 miliona dolara za ovu misiju u okviru programa čiji je cilj pokretanje lunarne ekonomije.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare