„Odisej“ u orbiti Meseca: Spreman za sletanje u naredna 24 časa

SciTech 21. feb 202417:56 7 komentara
REUTERS/Joe Skipper

Svemirski brod privatne američke kompanije "Intuitiv mašins" stigao je u orbitu Meseca uoči planiranog sletanja na taj Zemljin satelit.

Ovo je prvi pokušaj američkog sletanja na Mesec u prethodnih više od 50 godina i prvi slučaj da je to pokušao da učini svemirski brod koji je proizvod privatnog preduzetništva.

Aparat za sletanje, nazvan „Odisej“, ušao je u kružnu orbitu 92 kilometra iznad površine Meseca nakon aktiviranja glavnog raketnog potisnika u trajanju od blizu sedam minuta, saopštila je kompanija.

PROČITAJTE I:

Pod pretpostavkom da sve ide po planu, očekuje se da će robotska letelica postepeno spuštati i sleteti u krater „Malapert A“ u četvrtak.

Aparat nosi nekoliko Nasinih naučnih instrumenata i novih tehnologija.

„Odisej“ je lansiran pre šest dana iz Svemirskog centra „Kenedi“ na vrhu rakete „Falkon 9“ koju je izgradila kalifornijska kompanija „Spejs eks“, u vlasništvu Ilona Maska.

Ukoliko sletanje uspe, to bi bilo prvo kontrolisano spuštanje jedne američke svemirske letelice na površinu Meseca od „Apola 17“, kada je NASA 1972. godine uspela da pošalje na Mesec astronaute Džina Kernana i Harisona Šmita.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare