Onlajn kupovina – koje podatke trgovci ne smeju da vam traže

SciTech 18. nov 202118:34 7 komentara
Pixabay/rupixen

Lični podaci kao što su matični broj građanina, broj lične karte, pol i rod spadaju u stvari koje nikako ne bi trebalo ostavljati prilikom onlajn trgovine, kaže za N1 Mila Bajić iz SHARE fondacije.

Pročitajte još:

“Ne postoji nikakva zakonska osnova da se tako nešto traži u ovim situacijama”, rekla je Bajić.

Dodaje da matični broj “može da se referencira sa brojevima telefona, računa i drugim informacijama”, zbog čega se otvara veliki prostor za moguće zloupotrebe.

Ona objašnjava da postoji načelo koje se naziva minimizacija, prema kom su podaci koji mogu da se traže ograničeni na one koji su potrebni za izvršenje radnje, u ovom slučaju trgovine.

“Tu uglavnom spadaju lični podaci kao što su ime i prezime, adresa, broj telefona”, kazala je.

Na pitanje šta sa našim ličnim podacima rade trgovine i kakve su njihove obaveze, Bajić navodi načelo “ograničenosti svrhom”, odnosno da trgovci koji prikupljaju te podatke ne smeju da ih koriste u druge svrhe.

Kako ističe, ti podaci se mogu čuvati onoliko koliko je potrebno da se obavi sama transakcija, a sve preko toga kriš odredbe.

Proveru da li se sa podacima postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti obavlja poverenik za ovu oblast.

Mila Bajić objašnjava da poverenik može od rukovaoca podacima da traži informacije o tome koji su podaci prikupljeni, da li su i koliko zadržavani i da li su “procureli”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare