Ono što naučnici poznaju kao biljnu vaš, srpski teoretičari zavera proglašavaju za GMO komarca

SciTech 17. nov 202315:55 10 komentara
Ilustracija / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Snimak na kojem je nekoliko entomologa koje je AFP intervjuisao identifikovao biljnu vaš podeljen je na društvenim mrežama u Srbiji uz netačne tvrdnje da prikazuje modifikovanog komarca uhvaćenog u jednom selu u Srbiji. Entomolozi objašnjavaju da su specifične oznake na insektu prirodna šara dobro poznata među ovim vrstama i da se genetski modifikovani komarci ne koriste u Srbiji. Snimak je, uz slične teorije zavere, ranije kružila na engleskom jeziku.

“Američki insekt!!!! Opasnost u Pambukovici!!!,” piše na početku objave na Instagramu od 25. septembra 2023, koja je dobila više od 5.700 lajkova i bila podeljena više od hiljadu puta na Fejsbuku.

U objavi se nalazi kratak snimak na kojem se vidi insekt kojeg neko drži prstima. Osoba prstom pomera krila insekta i otkriva oznake na njegovim leđima, koje su u opisu snimka protumačene kao “ispisan broj”.

Prema navodima u objavi na Instagramu, insekt je uhvaćen i snimak je napravljen u selu Pambukovica u Srbiji.

Međutim, ovaj snimak kruži društvenim mrežama u objavama na engleskom jeziku od marta 2023. i u njima niko ne spominje Srbiju.

Štaviše, insekt na snimku nije komarac već biljna vaš, rekla je za AFP Činjenice Mihaela Kavran, entomološkinja i docentkinja na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Ona je tvrdnju nazvala “dosta maštovitom.”

Nekoliko drugih entomologa potvrdilo je za AFP u oktobru 2023. da je taj insekt biljna vaš i da su oznake na njegovim leđima prirodne šare.

Neki korisnici na društvenim mrežama povezuju insekta s američkim filantropom Bilom Gejtsom i njegovom navodnom “GMO farmom komaraca.” AFP je objasnio u julu 2023. da fabrika komaraca u Kolumbiji ne proizvodi genetski modifikovane insekte, niti je u Gejtsovom vlasništvu. AFP je takođe objasnio da osnivač Majkrosofta nije finansirao oslobađanje komaraca u SAD-u i da programi kontrole bolesti nisu bili povezani s porastom slučajeva retkih bolesti koje prenose komarci u SAD-u.

AFP Činjenice je tu objavu s društvenih mreža poslao Mihaeli Kavran, docentkinji na Odeljenju za fitomedicinu i zaštitu životne sredine novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

“Evidentno je da na snimku nije komarac pa se teorija zavere o genetski modifikovanim komarcima odbacuje. Važno je napomenuti da u Srbiji niko ne radi na genetski modifikovanim komarcima,” odgovorila je 9. novembra 2023. docentkinja.

“Insekt na slici je biljna vaš. A taj broj koji vidite na slici je prirodna šara vrste. Markiranje ili označavanje insekata se takođe radi ukoliko želite da pratite šta se dešava u prirodi s određenom vrstom, ali to svakako nije slučaj kod ove jedinke,” dodala je.