„Opasan manevar“: Danas se vraća najveći uzorak asteroida na Zemlju

SciTech 24. sep 202312:47 1 komentar
Shutterstock/Lukasz Pawel Szczepanski

Došao je kraj putovanja početog pre sedam godina, a najveći uzorak asteroida ikada prikupljen i prvi za američku svemirsku agenciju Nasa, trebalo bi da stigne danas u pustinju u američkoj saverznoj državi Juta.

Očekuje se da će biti opasno konačno spuštanje kroz zemljinu atmosferu ali Nasa se nada da će se završiti blagim spuštanjem oko 9.00 po lokalnom vremenu (17.00 po srednjoevropskom) u vojnu zonu obično korišćenu za testiranje raketa.

Posle poletanja 2016, sonda Osiris-Reks je 2020. uzela uzorke kamenja i prašine sa asteroida Benu.

Oko 200 grama uzete supstance (plus ili minus 100 grama) po proceni Nase treba da omogući naučnicima da bolje razumeju tipove asteroida koji bi mogli da prete Zemlji i da rasvetle sam nastanak solarnog sistema, rekao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson.

„Vraćanje uzorka je zaista istorijsko“, rekla je za Frans pres Ejmi Sajmon, naučnica Nase.

„To je najveći uzorak koji vraćamo od kad smo doneli mesečevo kamenje“ iz programa Apolo završenog 1972, rekla je ona.

Ona je rekla da pre nego što se dođe do dragocenog tovara treba izvesti „opasan manevar“.

Sonda Oziris-Reks treba da oslobodi kapsulu s uzorkom četiri sata pre spuštanja, na više od 100.000 kilometara od Zemlje.

Tokom poslednjih 13 minuta ta kapsula će proći atmosferu gde će ući brzinom od više od 44.000 kilomtera na sat s temperaturom do 2.700 stepeni Celzijusa.

Pad će biti zakočen korišećem dva padobrana, za koje je od presudnog značaja da se ispravno aktiiraju da bi se sprečilo „tvrdo sletanje“.

Moglo bi biti odlučeno, i to u poslednjem trenutku, da se ne ispusti kapsula ako se učini da će biti promašena zona sletanja. Sonda će onda ići u krug oko Sunca pre nego što ponovo pokuša 2025. godine. Ali ako isporuka prođe dobro, ona će krenuti na put ka drugom asteroidu.

Kada kapsula sleti na tle, tim opremljen rukavicama i maskama će doći da utvrdi u kom je stanju, zatim će je staviti u mrežu koju će podići helikopter i prevesti je do privremene hermetičke sobe.

Kapsula treba da bude izložena, što je manje moguće, pesku američke pustinje da bi se sprečila kontaminacija uzorka koja bi mogla da zasmeta daljim analizama.

Sutra će sonda avionom biti prebačena u svemirski centar Džonson u Hjustonu, u američkoj državi Teksast. Tu će kutija biti otvorena u drugoj hermetičkoj sali. Proces će trajati tri dana.

Nasa najavljuje konferenciju za novinare 11. oktobra na kojoj će predstaviti prve rezuultate.

Veći deo uzorka će biti konzerviran da ga proučavaju buduće generacije. Oko 25 odsto će odmah biti upotrebljeno za testove, a jedan mali deo će biti podeljen sa Japanom i Kanadom koji su partneri.

Japan je Nasi dao nekoliko zrna asteroida Rjugu, od koga je 2020. doneo na zemlju 5,4 grama u misiji Hajabusa-2. Japan je 2010. godine vratio na Zemlju mikrospopsku količinu jednog drugog asteroida.

Ejmi Sajmon je ukazala da je ovog puta uzorak „znatno veći“ i da će moći da se uradi mnogo više analiza.

Asteroidi su sastavljeni od originalnih materijala sunčevog sistema od pre 4,5 milijradi godina. Za razliku od Zemlje oni su ostali netaknuti.

Oni prema tome sadrže naznake o tome kako se sunčev sistem formirao i evoluirao, rekla je na konferenciji za novinare Melisa Moris, zvaničnica Nasinog programa Osiris-Reks.

„To je istorija našeg porekla“, dodala je Moris.

Ejmi Sajmon je objasnila da su asteroidi i komete kada su udarili u Zemlju doneli organsku materiju, potencijalno vodu, i pomogli da se život razvije na Zemlji.

Naučnici misle da je asteroid Benu (prečnika 500 metara) bogat sa ugljenikom, i da sadrži molekule vode zarobljene u mineralima.

Asteroid je takođe iznenadio naučnike, njegova površina se pokazala mnogo manje gustine nego što je predviđeno tokom prikupljanja uzoraka. Ruka sonde je upala unutra, malo kao u bazen sa lopticama.

Istraživanje uzoraka bi moglo da se pokaže korisnim za bolje razumevanje sastava asteroida.

Postoji mali rizik (jedna šansa od 2.700) da bi Benu mogao da udari Zemlju 2182. godine, a taj udar bi bio katastrofalan. Međutim Nasa je prošle godine uspela da pomeri putanju jednog asteroida udarom u njega.