Orao belorepan, mišari, eje močvarice, gavrani – ponovo otrovane ptice

SciTech 20. apr 202212:01 > 12:11 8 komentara
Twitter/@BirdLifeSerbia

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da su na dve lokacije u blizini Bačkog Petrovca otkrili nove slučajeve masovnog trovanja ptica.

Na Dan zaštite prirode, 11. aprila, Društvo je objavilo da je kod Kikinde pronađena otrovana jedinka orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba Srbije. Samo nekoliko dana kasnije novi podaci o stradanju ptica.

„Jedan orao belorepan, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana više neće leteti širokim poljima, niti će njihov zvonki glas podsećati zabludele da ovaj svet ne pripada samo čoveku i njegovoj pohlepi. Kada se za par godina budete pitali gde su nestale ptice i zašto je utihnuo poj, setite se da je sve moglo i moralo da bude drugačije. Najteže će biti dočarati deci kako su nekada nebom iznad Srbije ponosno leteli orlovi koje nismo od zla umeli sačuvati“, naveli su iz Društva na Tviteru.

Kako kažu, umorni su od slanja apela i prijava, pozivanja institucija i vršenja pritiska da najbolje moguće urade posao „ne bi li zlo dobilo ime i prezime, a nakon toga i zakonom predviđenu kaznu“.