Otkriveno 12 novih vrsta u spomeniku prirode „Ribnica“ kod Mionice

SciTech 08. dec 202321:06 2 komentara
Shutterstock/Nemanja Petronje

U Spomeniku prirode "Ribnica" u selu Paštrić kod Mionice pronađeno je 12 novih živih vrsta, od kojih je šest jedinstveno u svetu.

Reč je o novim vrstama puževa, riličara i stonoga, otkrivenih tokom šestomesečnog istraživanja 13 stručnjaka Biološkog fakulteta u Beogradu i 29 naučnika.

Tokom istraživanja, koje je organizovao Ekološki pokret „Okvir života“ iz Mionice, registrovane su 944 vrste, među kojima je najviše insekata 456. Više od 130 vrsta zaštićeno je srpskim i međunarodnim zakonima, pišu „Večernje novosti“.

Biolog Ivana Radović iz pokreta „Okvir života“ rekla je da šest otkrivenih vrsta, koje su jedinstvene u svetu, još nemaju latinska imena, niti će njihove fotografije biti dostupne javnosti, dok stručnjaci Biološkog Fakulteta u Beogradu ne objave naučne radove o tome.

„Tada će nove vrste dobiti zvanična imena“, navela je Radović.

Ona je objasnila da je cilj projekta bilo istraživanje šireg područja Spomenika prirode „Ribnica“ da bi se došlo do podataka o živom svetu na osnovu kojih bi se, eventualno, predložilo proširenje ovog jedinstvenog prirodnog dragulja, pošto je ovo zaštićeno područje premalo i trebalo bi da obuhvati veći deo klisure reke Ribnice.

„Svaka nova otkrivena vrsta predstavlja kariku koja svedoči o razvoju i diverzitetu živog sveta. Nismo očekivali da ćemo zabeležiti ovako veliki broj vrsta, čak više od 900, u ovom delu Srbije. Nismo ni pomišljali da ćemo otkriti nove vrste, a sve to ukazuje da je Ribnica veoma važan prostor za biodiverzitet“, istakla je Radović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare