Otkriveno pravo blago – više milenijuma staro naselje na severozapadu Kine

SciTech 01. jun 202314:16 0 komentara
Shutterstock/ Zichrini

U okrugu Ćingđijan, u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi, iskopano je naselje koje datira od pre oko 3.200 godina, saopštila je lokalna arheološka institucija.

Velike zgrade od nabijene zemlje, grobnice, jame za pepeo i kalupi za keramiku pronađeni su na lokaciji Džaigou, koja se prostire na oko tri miliona kvadratnih metara na visoravni Les, naveo je Sun Džanvei, istraživač sa Akademije za arheologiju Šansija, prenosi Sinhua.

U grobnicama plemića na lokalitetu pronađen je veliki broj bronzanih kočija i konja, predmeta od žada, kosti, glaziranog posuđa i oklopa kornjača koji podsećaju na one koje su ranije otkopani iz grobnica sličnih društvenih slojeva u Đinsuu, takođe poznatim kao Đin ruševine.

Đinsu star 3.300 godina, koji se nalazi u centralnim ravnicama Kine, potvrđen je kao prestonica kasne dinastije Šang (1600-1046. p.n.e.). Severnim područjem Šansi gde se nalazi lokalitet Džajgou vladao je regionalni režim tokom tog perioda.

Nova otkrića odražavaju blisku ekonomsku i kulturnu razmenu između teritorije dinastije Šang i regiona današnjeg severnog Šansija, kao i snažan uticaj civilizacije Šang na okolna područja.

Oni takođe pokazuju da je postojala visoko razvijena bronzana civilizacija u severnom Šansiju u kasnoj dinastiji Šang, što je označilo napredak u arheološkom proučavanju dinastije Šang, rekao je Sun.