„Oživela“ komunikacija: Prvi put u 5 meseci, Vojadžer 1 šalje smislene podatke

SciTech 23. apr 202420:07 11 komentara
NASA/JPL-Caltech

Prvi put u poslednjih pet meseci, NASA inženjeri su dobili dešifrovane podatke sa Vojadžera 1 (Voyager) nakon što su napravili kreativno rešenje za rešavanje komunikacionog problema sa najudaljenijom svemirskom letelicom u kosmosu.

Vojadžer 1 je trenutno udaljen oko 15 milijardi milja (24 milijarde kilometara), a sa svojih 46 godina, sonda je imala više začkoljica i pokazala znake starenja poslednjih godina.

Najnoviji problem koji je iskusio Vojadžer 1 prvi put se pojavio u novembru 2023. godine, kada je jedinica modulacije sistema podataka o letu počela da šalje nerazumljiv obrazac koda koji se ponavljao.

Sistem podataka o letu Vojadžera 1 prikuplja informacije iz naučnih instrumenata svemirske letelice i spaja ih sa inženjerskim podacima koji odražavaju njegovo trenutno „zdravstveno“ stanje. Kontrola misije na Zemlji prima te podatke u binarnom kodu, kao niz jedinica i nula.

POVEZANE VESTI

Ali od novembra, sistem podataka o letu Vojadžera 1 bio je „zaglavljen u petlji“. Dok je sonda nastavila da prenosi stabilan radio signal svom kontrolnom timu misije na Zemlji tokom proteklih nekoliko meseci, signal nije nosio nikakve upotrebljive podatke, piše CNN.

Tim misije je 20. aprila dobio prve koherentne podatke o zdravlju i statusu inženjerskih sistema Vojadžera 1. Dok tim još uvek pregleda informacije, sve što su do sada videli sugeriše da je Vojadžer 1 zdrav i da radi ispravno.

„Danas je bio sjajan dan za Vojadžer 1“, rekla je Linda Spilker, naučnica projekta Vojadžer u NASA laboratoriji JPL (Jet Propulsion Laboratory).

„Ponovo smo u komunikaciji sa svemirskim brodom. I radujemo se novim naučnim podacima“, kazala je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare