Pande rok zvezde – istorija jedne neuspele ljubavne priče

SciTech 30. nov 202314:58 1 komentar
REUTERS/Lesley Martin

U Ujedinjeno Kraljevstvo su stigle pre 12 godina kao rok zvezde, i kao kod svih slavnih parova, njihov ljubavni život od tada je bio izvor beskrajnih spekulacija.

Ali sada se jedine dve džinovske pande u Ujedinjenom Kraljevstvu vraćaju u Kinu bez potomstva, uprkos osam pokušaja veštačke oplodnje, prenosi BBC.

Povezane vesti

Tijan Tijan i Jang Guang, poznati i kao Sviti i Sanšajn, tretirani su kao VIP, kada su 4. decembra 2011. stigle u Edinburg.

Doletele su avionom iz jugozapadne Kine, specijalnim teretnim avionom, što je bio put od više od 8.000 kilometara.

U tom trenutku, bilo je 17 godina od kada je poslednja džinovska panda bila u nekom britanskom zoološkom vrtu i od trenutka kada je njihov avion dotakao pistu aerodroma u Edinburgu, pratio ih je ogroman publicitet.

Bilo je potrebno pet godina da se dođe do sporazuma o pozajmici pandi, a edinburški zoološki vrt je pristao da plati Kinezima godišnju naknadu od milion dolara (790.000 funti).

Deo dogovora je podrazumevao da će i svi mladunci koji budu rođeni u Edinburgu, posle dve godine biti vraćeni u Kinu.

Neki su smatrali da je ogromna nadoknada bila rizična, s obzirom na to da ostali zoološki vrtovi u Australiji i Severnoj Americi nisu uspeli da nadoknade troškove.

I obrnuto, bilo je onih koji su tvrdili da su pande u Švedsku dovedene manje zbog očuvanja, a više u nadi da će doneti profit.

Jedna od tih kritičara je aktivistkinja Ivon Tejlor, koja je rekla da su pande kao rok zvezde, jer gdegod da krenu prati ih pompa.

Međutim, dodala je, značajno je napomenuti da nikad nije bilo uspešnog ponovnog vraćanja pandi rođenih u zatočeništvu u divljinu.

Čovek zadužen za edinburške pande od kako su stigle Ijan Valentajn uzvratio je rekavši da je rad sa životinjama u zatočeništvu nadahnuo ulaganje u svet prirode.

Po dolasku, pande su odmah postale slave, a edinburški zoološki vrt je promenio izgled, „obogaćen“ reklamama i robom.

Staro stanište za gorile pretvoreno je, po ceni od 250.000 funti u šumsku nastambu za Tijan Tijan i Jang Guanga.đ

REUTERS/Lesley Martin

Svakoj njihovoj potrebi se izlazilo u susret, a njihov omiljeni bambus je nabavljan u Holandiji.

Poslednja prethodna panda živela je u Britaniji 1994. godine, u londonskom zoološkom vrtu. Zvao se Ming Ming i u Kinu je vraćen ranije, nakon neuspešnih pokušaja da ga združe sa Bao Bao, mužjakom koji je pozajmljen iz londonskog zoološkog vrta, koji su se zvaršili strašnim tučama.

Ali dve edinburške džinovske pande izgleda da su se lepo smestile u odvojene boksove i zoološki vrt je odlučio da bi možda mogla da im se pruži šansa za razmnožavanje.

Obe, stare osam godina, bili su zrele odrasle jedinske i obe su ranije imale mladunce, mada ne jedno s drugim.

Nezgodno je to što ženke pandi imaju ovulaciju samo 36 sati jednom godišnje.

U divljini, nekad je potrebno više mužjaka, ali edinburški tim hteo je da vidi da li bi Jang Guang sam mogao da bude uspešan sa Tijan Tijan.

Početkom aprila 2012, došao je veliki dan.

Jang Guang je mamio Tijan Tijan.

Šepurio se, jačao snagu jedući ogromne količine bambusa.

Čak je radio i stoj na rukama kako bi ostavio svoj miris po celom ograđenom pšrostoru.

Kineski stručnjak za pande procenio je da je trenutak bio pravi i otvorila su se vrata „ljubavnog tunela“ između dva kaveza.

Igrali su se, rvali, pravili mnogo buke i Tijan Tijan je postala malo nervozna.

Razdvojeni su, pa su ponovo spojeni.

Pokušavali su da se pare nekoliko puta, ali rep Tijan Tijan se isprečio na tom putu.

Čuvari su pokušali da ga sklone dugačkim štapom, ali dve pande ipak nisu uspele da se spoje, i trenutak je prošao, za još godinu dana.

U proleće 2013, edinburški tim je odlučio da primeni dvostruku taktiku: da im omogući parenje prirodnim putem, ali i da pokuša sa inseminacijom, sa uzorcima koje su uzeli i od Jang Guanga i od Bao Bao, nemačke pande čija sperma je zamrznuta pre nego što je umro.

Tijan Tijan i Jang Guang opet nisu uspeli, ali je inseminacija bila uspešna. Nažalost, Tijan Tijan nije iznela trudnoću do kraja.

Sve ukupno bilo je osam neuspešnih pokušaja inseminacije, a poslednja 2021.

Borci za zaštitu životinja kritikovali su zoološki vrt da mu je više stalo do novca, nego do dobrobiti pandi.

„Pande nisu mašine za rađanje, već jedinke, i ne treba da budu seksualno zlostavljane da bi proizvodile bebe za ljudsku zabavu i pokazivanje“, navelo je grupa za prava životinja Peta.

Pre nego što su pande stigle, zoološki vrt je bio u deficitu od 1,2 miliona funti. Tokom prve godine, stigli su u plus – 2,4 miliona funti. Sličan plus prijavljen je i 2013. godine.

Međutim, problemi su krenuli u vreme korone, kada je broj posetila znatno opao.

Prvobitni 10-godišnji sporazum je produžen za dve godine zbog korone, ali je ovog leta objavljeno da će pande biti vraćene u Kinu početkom decembra.

Na kraju krajeva, kako piše BBC, ispostavilo se da su dve vremešne rok zvezde, sada obe stare 20 godina, manje bile oličenje ljubavne priče, a više samo bučni susedi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare