Pluća za transplantaciju iz jedne bolnice u Torontu u drugu prevezena dronom

SciTech 23. okt 202115:53 komentara
AFP photo/Unither Bioélectronique/Jason van Bruggen

Kanadski hirurg dr Šaf Kešavdži je krajem septembra ostvario nešto do sada niko nije napravio - prevoz pluća dronom između dve bolnice u centru Toronta, samo nekoliko minuta pre tranplantacije organa pacijentu (60).

„Dokazali smo, a to je vrlo važno, da je ovakvo nešto moguće realizovati“, rekao je za AFP dr Kešavdži, koji je pune dve godine radio na ovom poduhvatu sa članovima tehničkog tima da bi let dronom prošao u najboljem redu.

Opisao je da je u gluvo doba noći, za nešto manje od deset minuta dron preleteo 1,2 kilometra iznad kanadske metropole, prenoseći pluća za transplantaciju. Poleteo je s krova bolnice Toronto Western, a sleteo na krov Opšte bolnice u Torontu.

Potom su pluća uspešno presađena pacijentu šezdesetih godina, koji je bolovao od plućne fibroze.

Prevoz organa bespilotnom letelicom ostvaren je u posebnom rashladnom kontejneru, „koji održava toplotne parametre organa“.

„Mislim da tehnologija dronova ima veliki potencijal i mogla bi da postane standard u zdravstvenoj nezi“, rekao je Mikael Kardinal, potpredsednik Unither Bioelectronics, biotehnološke firme koja je ostvarila let. Reč je o filijali američke kompanije United Therapeutics, sa sedištem u Kvebeku.

AFP piše da je uređaj bez problema preleteo centar Toronta automatizovanim načinom, ali uz nadzor odgovornih osoba.

„Naš idući izazov je da prilagodimo postojeću tehnologiju da bi mogla da bude dostupna pacijentima širom sveta“, rekao je dr Kešavdži, specijalista za transplantaciju pluća, podsećajući da su upravo pluća „najkrhkiji od svih organa“ kada je reč o čuvanju u posebnom kontejneru i prevozu.

Pojasnio je i da vremenski uslovi predstavljaju najveće ograničenje za transport organa.

Dosadašnje iskustvo upućuje na to da bi se postojeća tehnologija dronova, koja se u nekim zemljama već koristi za dostavu paketa kupljenih onlajn, zapravo mogla iskoristiti za poboljšanje postojećeg sistema transporta organa i za smanjenje troškova prevoza.

U aprilu 2019. je na sličan način bespilotnom letelicom prevezen bubreg za pacijenta koji je čekao na presađivanje u bolnici u američkom Merilendu.