Princa Lihtenštajna optužili da je ubio najvećeg medveda u EU

SciTech 06. maj 202111:03 5 komentara
mrki medved, braon medved, meda
Shutterstock

Ekološki aktivisti sumnjaju da je lihtenštajnski princ tokom lovačke ekspedicije u Rumuniji u martu ove godine usmrtio verovatno najvećeg živog medveda na prostoru Evropske unije (EU).

Iz ekološke grupe Agent Green tvrde da je princ Emanuel von und zu Liechtenstein dobio dozvolu za odstrel ženke medveda koja je navodno nanela štetu nekim farmama. Međutim, ispostavilo se da nije upucao ženku već Artura, 17-godišnjeg mrkog medveda, verovatno najvećeg u EU, piše BBC.

Iz kancelarije princa od Lihtenštajna saopštili su da ne znaju pozadinu ove „privatne i lične stvari“ ali, su naglasili da je priroda „jedna od temeljnih briga njegove porodice i da je centralni element njihove predanosti ekološkoj i socijalnoj održivosti“.

Nije potvrđeno da je princ imao lovačku dozvolu, ali su iz grupe Agent Green pokazali dokument za koji se čini da je dozvola vlasti lovačkom udruženju u Covasni kojom se princu odobrava nekoliko dana u martu za lov i u kojoj se navodi smrt medveda u selu Ojdula u Transilvaniji.

Rumunska nacionalna organizacija za zaštitu okoline pokrenula je istragu o smrti medveda.

Trofejni lov na mrkog medveda zabranjen je u Rumuniji 2016. godine jer je ta životinja zaštićena direktivom EU-a. Međutim dozvoljen je lov na „problematične” medvede koji nanose štetu. Aktivisti tvrde da odstrel ne rešava problem.

„Da biste dobili dozvolu, morate dokazati da ste učinili sve što je potrebno. Jednom kada uklonite velike medvede iz populacije, počinjete destabilizirati populaciju, tako da je taj medved imao presudnu ulogu. Bez medveda kao što je Artur, postoji opasnost od parenja bliskih srodnika”, pojasnio je Gabriel Paun iz ekološke grupe Agent Green.

Rumunski ministar okoline potvrdio je da je izdato dopuštenje za odstrel medveda, ali nije iznio detalje o tome ko ga je dobio.