Pronađen očuvan ljudski skelet u Pompeji, dokaz da se u gradu govorio grčki

SciTech 19. avg 202112:54 8 komentara
Alfio Giannotti/Pompeii Arćeological Park via AP

Arheolozi su otkrili dobro očuvan kostur na groblju u Pompeji koji je bacio novo svetlo na pogrebne obrede i kulturne aktivnosti u drevnom rimskom gradu, rekli su zvaničnici.

Telo čoveka, za kojeg se veruje da je imao 60 godina, pronađeno je u grobnici koja datira iz poslednjih decenija Pompeje, pre nego što ga je vulkan Vezuv razorio 79. godine.

Komemorativni natpis u grobnici otkriva ime čoveka Marcus Venerius Secundio i pomenuo ga je pri izvođenju pozorišnih predstava u Pompeji na grčkom.

To je bio prvi put da su arheolozi pronašli definitivne dokaze da se grčki jezik (lingua franca) u istočnom Mediteranu u to vreme – koristio u performansima u gradu pored latinskog.

„To što su organizovane predstave na grčkom dokaz je žive i otvorene kulturne klime koja je odlikovala drevnu Pompeju“, rekao je Gabriel Cuhtrigel, direktor Pompejskog arheološkog parka, objašnjavajući multietnički pejzaž grada u to vreme.

Odrasli su u to vreme u Pompeji obično kremirani, pa se sahrana Markusa Venerijusa smatra izuzetno neobičnom.

Arheolozi istražuju da li je čovek možda balsamovan pre sahrane. Poznato je da se određeni tekstil koristio za balzamiranje i da su na lokalitetu pronađeni fragmenti materijala koji bi mogli biti od tkanine.

Komentari (8)

Vidi sve komentare