Pronađena olupina broda stara tri hiljade godina – otkriće koje menja istoriju

SciTech 21. jun 202421:39 24 komentara
Shutterstock/aquapix

Olupina broda stara više od 3.000 godina sa netaknutim teretom pronađena je kod severne obale Izraela, a predmeti sa misterioznog plovila biće uskoro predstavljeni javnosti.

Olupinu broda i delove njegovog tereta, na dubini od oko dva kilometra, na dnu Sredozemnog mora, otkrila je kompanija “Energean”, koja posluje u blizini Izraela.

Istraživanje koje je sprovela kompanija otkrilo je brodski teret od stotina amfora, bokala sa dvostrukom ručkom u kojima se skladištila roba poput vina ili maslinovog ulja tokom bronzanog doba, prenosi rts.rs.

„Izgleda da je brod potonuo zbog oluje ili zbog piratskog napada – što je bila uobičajena stvar u kasnom bronzanom dobu“, rekao je Jakob Šarvit, šef Pomorske jedinice Izraelske uprave za antikvitete.

Olupina je pronađena prošle godine na 90 kilometara od obale severnog Izraela, a zvaničnici su procenili da datira iz 14. ili 13. veka pre nove ere.

Stara više od tri milenijuma, datira iz vremena kada je pomorska trgovina počela da cveta tokom bronzanog doba.

Tim kompanije „Energean“ koji je istraživao more pronašao je brojne vrčeve nagomilane na morskom dnu, rekao je direktor Organizacije za životnu sredinu Karnit Bahartan.

„Kada smo im (vlastima zaduženim za antikvitete) poslali slike, ispostavilo se da je to senzacionalno otkriće, daleko iznad onoga što smo mogli da zamislimo“, rekao je Bahartan.

Šarvit je dodao da je lokacija nalaza otkrila da su drevni pomorci mogli da se kreću bez uvida u bilo koju obalu, verovatno koristeći položaj zvezda i Sunca.

„Ovo je otkriće svetske klase koje menja istoriju“, naglasio je Bahartan.

„Energean“ je izveo operaciju vađenja nekih od predmeta, koji će uskoro biti predstavljeni javnosti.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare