Prvi put snimljen neverovatan prizor: Oko 700 mladih pingvina skače u vodu

SciTech 18. apr 202415:53 8 komentara
pingvini
francesco de marco/Shutterstock

Neverovatna fotografija snimljena prvi put u istoriji oduševila je sve ljubitelje prirode i životinja.

Skoro 700 mladunaca carskih pingvina snimljeno je kako prvi put skaču u hladne vode Antarktik sa ledene litice visoke 15 metara.

Zapanjujući skok smatra se ključnim obredom prelaska za mlade pingvine, koji označava njihovo prvo plivanje otkako su njihovi roditelji već bili u moru, kažu stručnjaci.

Snimak, koji je zabeležio trenutak nikada ranije snimljen kamerom, biće deo predstojećeg dokumentarnog serijala pod nazivom „Tajne pingvina“.

Mladunci carskih pingvina obično prvi put plivaju kada napune oko šest meseci. Okupljaju se u velike grupe i skaču sa samo nekoliko metara u okean ili jednostavno skliznu u vodu sa snega. Međutim, na dramatičnim snimcima koje je nedavno snimio istraživač Nat Geoa Berti Gregori, oko 700 beba pingvina našlo se na opasnoj lokaciji i viđeno je kako skaču sa ledene litice.

„To se zove perjanje, kada prvi put otplivaju“, rekao je Berti za Good Morning America.

Berti je kampovao na Antarktičkom poluostrvu prateći jato beba pingvina oko dva meseca pre nego što je video zapanjujući trenutak kroz objektiv svog fotoaparata, piše Danas.

„Obično skaču sa morskog leda koji je visok jedan ili dva metra, ali sam primetio da se ova grupa kreće ka drugom mestu. Pa sam doleteo dronom da vidim šta se dešava i shvatio da se skupljaju na ivici ogromne ledene litice od 15 metara“, dodao je on.

View this post on Instagram

A post shared by Nat Geo WILD (@natgeowild)

Bertijev dron je snimio scenu pingvina koji vire sa ivice litice i neodlučno gledaju dole u ​​privlačni okean. Konačno je jedan neustrašivi pingvin preuzeo kontrolu i hrabro skočio u vodu ispod.

„Jedan po jedan počeli su da skaču sa ove ledene litice da bi prvi put plivali u Južnom polarnom okeanu“, rekao je Berti.

„Ne mogu da verujem da su to snimili kamerom“, rekla je biolog za zaštitu prirode Mišel Laru.

Mišel je odlučila da ostane puna nade i veruje da bi sposobnost carskih pingvina da se prilagode mogla da im pomogne da se nose sa klimatskim promenama koje se dešavaju na Antarktiku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare