Riba, nekoliko stotina puta otrovnija od cijanida, se pojavila u Jadranu

SciTech 12. jul 202206:47 komentara
Shutterstock

U Jadranskom moru se zbog promene temperature svake nedelje pojavljuje neka nova vrsta. Tako je pre nekoliko meseci ribar kraj ostrva Košara pored Pašmana ulovio otrovnu ribu, srebrnopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus).

Reč je izuzetno otrovnoj i smrtonosnoj vrsti, koja u mišićima, polnim žlezdama, jetri pa i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin. Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao “fugu”, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama.

Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida.

O kakvoj se zapravo ribi radi, kolege sa N1 Hrvatska pitali su doktora Jakova Dulčića, vođu laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.

“Rasprostranjena je u Indijskom okeanu, zapadnom Pacifiku i u Crvenom moru. Lesepsijski je migrant, što znači da je u Mediteran dospela iz Crvenog mora preko Sueckog kanala. Izrazito je invazivna vrsta koja je u potpunosti uspostavila svoje populacije u Mediteranu, posebno u njegovu istočnom delu”, objašnjava Jakov Dulčić.

Dodao je da su ovu ribu prvi put videli kod ostvra Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu.

Iz Instituta su na društvenim mrežama upozorili građane da, ako se susretnu s njom, po mogućnosti izbegnu direktan kontakt, a ako je to nemoguće, da pažljivo rukuju s njom. Osim otrova ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne povrede.