Robot meduza idealan za istraživanje koralnih grebena

SciTech 22. jan 202112:28 0 komentara

Britanski naučnici osmislili su robota u obliku meduze koji ne samo da oponaša nežno plivanje te životinje, već i njenu mekanu strukturu kako bi mogao istraživati koralne grebene, a da ih pritom ne ošteti. 

Maleni robot, predstavljen u časopisu „Science Robotics“, oponaša način na „koji se kreću najbolji plivači koje nalazimo u prirodi, kao što je mesečeva meduza (Aurelia aurita)“, kažu naučnici sa univerziteta u Sauthemptonu, u  Engleskoj, i Edinburga u Škotskoj.

Naučnici su odlučili da istraže „jedinstveno“ obeležje tih „fascinantnih“ organizama kako bi konstruisali alat za istraživanje podmorja, objašnjava profesor Frančesko Đorđo Serhi sa Univerziteta u Edinburgu.

Ti organizmi nemaju „skeletnu strukturu što ih, međutim, ne sprečava da odlično plivaju“, dodaje.

Robot ima glavu izrađenu od kaučuka i osam „propelera“ izrađenih 3D printerom. Za kretanje koristi rezonantni sistem, pri čemu klip udara na spoj glave i propelera. Ako klip udari pri idealnoj frekvenciji, to omogućuje robotu da s vrlo malo uložene energije proizvodi talase i kreće se napred i postaje „deset do pedeset puta efikasniji od malenih podmornih vozila s elisom“.

„Zahvaljujući tom sistemu kretanja i mekanom telu, robot je idealan za rad u osetljivim staništima kakvi su koralni grebeni, ali i na arheološkim nalazištima, kao i u vodama gde ima mnogo plivača“, navodi se.

Maleni robot moći će da zameni ronioce u brojnim istraživanjima u kojima se ne smeju koristiti podvodna sredstva kako ne bi oštetila krhke predmeti i zato su idealni za istraživanje korala.

Robot meduza već je testiran u bazenu, ali ne i u stvarnim uslovima u okeanu.

Univerzitet Sauthempton želi sada na osnovu tog robota da izgradi „autonomno podvodno vozilo kojim se može upravljati“.