Rojters: Meta dozvolila objave koje pozivaju na nasilje protiv Putina i invazije

SciTech 11. mar 202210:36 11 komentara
Instagram, Fejsbuk, facebook, društvene mreže
Shutterstock

Kompanija Meta će omogućiti korisnicima Fejsbuka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu.

Kako prenosi Rojters, koji je imao uvid u interne mejlove, to će predstavljati privremenu promenu politike kompanije o govoru mržnje.

Prema ovim internim mejlovima, koji su upućeni moderatorima sadržaja na tim društvenim mrežama, takođe će privremeno biti dozvoljeni pozivi na ubistvo predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

„Zbog ruske invazije na Ukrajinu, privremeno smo dozvolili određene načine političkog izražavanja, koji bi u normalnoj situaciji kršili naša pravila, poput komentara ‘smrt ruskim okupatorima’. Međutim, i dalje nećemo dozvoljavati pozive na nasilje nad ruskim civilima“, rekao je zvaničnik kompanije Meta u izjavi.

Pozivi na ubistva lidera će biti dozvoljeni, osim ako sadrže druge mete ili neke od indikatora kredibilnosti, poput lokacije ili načina izvršenja ubistva, navodi se u jednom od mejlova u koje je Rojters imao uvid.

Reagujući na ova saznanja, ambasada Rusije u SAD je uputila apel Vašingtonu da „zaustavi ekstremističko delovanje kompanije Meta.

Ove privremene promene u politici kompanije o govoru mržnje važiće za Jermeniju, Azerbejdžan, Estoniju, Gruziju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Rusiju, Slovačku i Ukrajinu.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (11)

Vidi sve komentare