Ruski kosmonauti: Odela nisu inspirisana ukrajinskom zastavom

SciTech 20. mar 202216:31 komentara
Ruski kosmonauti
NASA TV/Handout via REUTERS

Kada su tri ruska kosmonauta stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu u žutim letačkim odelima sa plavim dodacima, neki su u njima videli poruku u bojama ukrajinske zastave. Kosmonauti su demantovali to u subotu, piše Glas Amerike.

Kosmonaut Oleg Artemjev rekao je da svaka posada bira boju letačkih odela oko šest meseci pre lansiranja jer ona treba pojedinačno da se sašiju. A pošto su sva trojica bili diplomci Moskovskog državnog tehničkog univerziteta Bauman, izabrali su boje svoje prestižne alma mater, piše Glas Amerike.

„Nema potrebe da tražimo bilo kakve skrivene znakove ili simbole u našoj uniformi“, rekao je Artemjev u izjavi na Telegram kanalu ruske svemirske agencije.

„Boja je jednostavno boja. To nije ni na koji način povezano sa Ukrajinom. U suprotnom, morali bismo da priznamo njena prava na žuto sunce na plavom nebu“.

Ovih dana, iako smo u svemiru, zajedno smo sa našim predsednikom i našim narodom!“

Otkako je Rusija napala Ukrajinu pre nešto više od tri nedelje, mnogi ljudi koriste ukrajinsku zastavu i njene boje da pokažu solidarnost sa zemljom.

Dmitrij Rogozin, šef svemirske agencije Roskosmos, ponovio je stav Artemjeva u tvitu, postavljajući sliku plavog i zlatnog grba univerziteta.

Ubrzo nakon njihovog dolaska na orbitalnu stanicu u petak, Artemjev je upitan za letačka odela. Rekao je da ima dosta žutog materijala u skladištu i „zato smo morali da nosimo žuto“.