Sateliti nam „gase“ zvezde: Kako postaju globalna pretnja za prirodu

SciTech 21. mar 202317:14 5 komentara
NASA

Astronomi su upozorili da svetlosno zagađenje koje stvara sve veći broj satelita koji kruže oko Zemlje predstavlja "neviđenu globalnu pretnju za prirodu".

Broj satelita u niskoj Zemljinoj orbiti više se nego udvostručio od 2019. godine kada je američka kompanija SpaceX lansirala prvu „megakonstelaciju“ koja se sastoji od više hiljada satelita.

Uskoro je planirano lansiranje čitave armade novih internet konstelacija, što znači još više satelita na već zagušenom području manjem od 2.000 kilometara iznad Zemlje.

Sve više „svemirskog smeća“

Svaki novi satelit povećava rizik od udara u drugi objekt koji kruži oko Zemlje, a tako nastaje još više krhotina.

To može stvoriti lančanu reakciju pri čemu kaskadni sudari stvaraju sve manje deliće krhotina, dodatno povećavajući oblak „svemirskog smeća“ koji reflektuje svetlost nazad prema Zemlji.

U nizu radova objavljenih u časopisu Nature Astronomy astronomi upozoravaju da ovakvo sve veće svetlosno zagađenje preti budućnosti njihove profesije.

U jednom od njih iznose podatak o tome da su prvi put izmerili koliko bi svetlije noćno nebo finansijski i naučno uticalo na rad velike zvezdarnice.

Modeli su pokazali da će za astronomsku opservatoriju Vera Rubin, ogromni teleskop koji se trenutno gradi u Čileu, u idućoj dekadi najtamniji deo noćnog neba postati 7,5 posto svetliji.

Jedan od autora studije Džon Barentajn iz Dark Sky Consultinga, kompanije sa sedištem u američkoj saveznoj državi Arizoni, AFP-u je kazao da bi to smanjilo broj zvezda koje zvezdarnica može videti za oko 7,5 posto.

Istakao je da bi to moglo produžiti istraživanja zvezdarnice za gotovo godinu, što bi koštalo oko 21,8 miliona dolara.

Dodao je i da postoji još jedna cena svetlijeg neba koju je nemoguće izračunati, a to su nebeski događaji koje čovečanstvo nikada neće moći posmatrati.

Svetlosno zagađenje utiče na rad astronoma i zvezdarnica

Upozorio je da bi povećanje svetlosnog zagađenja moglo biti čak i gore nego što se dosad mislilo.

U drugoj studiji korišćeno je opsežno modeliranje koje ukazuje na to da aktualna merenja svetlosnog zagađenja znatno podcenjuju ovaj fenomen.

Sve svetlije noćno nebo neće uticati samo na rad profesionalnih astronoma i glavnih zvezdarnica, upozorili su istraživači.

Aparna Venkatesan, astronomkinja sa Univerziteta u San Francisku kaže da ta pojava ugrožava i „naš drevni odnos s noćnim nebom“.

„Svemir je naše zajedničko nasleđe i naš predak, onaj koji nas povezuje kroz nauku, pripovedanje, umetnost, priče o poreklu i kroz kulturnu tradiciju. Ono je sada u opasnosti“, rekla je za časopis Nature.

„Zaustavite napad na prirodnu noć“

Grupa astronoma iz Španije, Portugala i Italije pozvala je naučnike da „zaustave ovaj napad“ na prirodnu noć.

„Gubitak prirodnog aspekta netaknutog noćnog neba za celi je svet, čak i na vrhu K2, na obali jezera Titikaka ili na Uskršnjem ostrvu, globalna pretnja za prirodu i za kulturnu baštinu bez presedana“, složni su astronomi.

Stoga su pozvali na drastično ograničenje megakonstelacija satelita, koje će, „ne zaustave li se, postajati sve gore. Dodaju da se „ne bi smela odbaciti ni mogućnost njihove zabrane“.

Sa žaljenjem su kazali kako su svesni toga da je „naivno nadati se kako će se svemirska ekonomija na nebu ograničiti“ s obzirom na ekonomske interese koji su u igri.

Komentari (5)

Vidi sve komentare