SBB gradi 10 GIGA optičku mrežu: Završen projekat digitalizacija – GIGA Srbija

SciTech 20. dec 202213:29 15 komentara

SBB kompanija je saopštila da je završila digitalizaciju svih SBB korisnika i predstavila najveći projekat do sada - “GIGA Srbija”, poslednji u nizu velikih poduhvata u godini u kojoj obeležava 20 godina poslovanja.

Digitalizacija SBB mreže u vrednosti od 300 miliona evra započeta je 2017. godine, čime je do danas stvoreno 36 GIGA gradova u kojima SBB korisnici imaju pristup zvanično najbržoj internet mreži u Srbiji do 1Gbps, veću stabilnost servisa, uživanje u najpopularnijoj TV platformi u Jugoistočnoj Evropi – EON, kao i digitalni kvalitet slike i zvuka, navodi se u saopštenju.

“Sa ponosom mogu da kažem da smo završili naš najvažniji projekat, projekat Giga Srbija. Giga brzine od danas su dostupne u čitavoj našoj mreži. Zahvaljujući ovom projektu nosioci smo prestižnog Ookla priznanja za najbržeg internet servis provajdera u našoj zemlji i tu se ne zaustavljamo, u produkciju smo pustili 10 GIGA optičku mrežu čime smo ponovo pomerili granice sa jasnim ciljem, da našim korisnicima pružimo najbolje”, rekao je Tomislav Petrović, direktor direkcije za inžinjering (CTO).

“Krenuli smo sa digitalizacijom 2017. godine, naš prvi GIGA grad bio je Novi Sad, zatim Beograd, a poslednji 36-ti je Vrnjačka Banja, što znači ugrađenih pola miliona Set Top Box-eva. Pored gašenja analognog TV signala i unapređenja TV iskustva, korisnicima smo svake godine povećavali brzine interneta, a ove godine smo ih uvećali za do 50%”, istakao je Vladimir Radović, direktor direkcije za tehničku operativu i dodao da je “u projektu učestvovalo više od 1.000 ljudi, a ja sam ponosan na to da smo pored unapređenja mreže konstano unapređivali i kvalitet naših usluga zbog čega su naši korisnici danas njazadovoljniji na tržištu”.

SBB posluje u okviru United Grupe, koja ima najbržu GIGA mrežu na teritoriji čitave Jugoistočne Evrope, a 10 GIGA brzine već su dostupne u zemljama poslovanja Grupe u regionu, navedeno je u saopštenju i podseća da je kompanija SBB obeležila 20 godina poslovanja, nagradila sve svoje korisnike podizanjem internet brzina za 50%, projektom EONizacije, čime su svi SBB korisnici dobili EON iskustvo, sa posebnom pažnjom na jubilarne korisnike 24.000 porodica koje 20 godina koriste SBB usluge.

“Nastavljamo da investiramo u tehnologiju, ljude i zajednicu!”, zaključili su iz SBB kompanije.

Komentari (15)

Vidi sve komentare