Smrt tri delfina ugrožene vrste uzbunila stručnjake za zaštitu prirode

SciTech 26. dec 202212:48 0 komentara
delfin, Kambodža
Shutterstock

Tri ugrožena slatkovodna delfina umrla su u Kambodži u razmaku od manje od 10 dana, što je uzbunilo stručnjake koji brinu o zaštiti prirode u toj zemlji.

Smrt trećeg zdravog delfina u tako kratkom periodu ukazuje na „sve alarmantniju situaciju i potrebu da se hitno sprovedu zakoni u staništima delfina“, saopšteno je iz Svetskog fonda za divlje životinje (WWF).

U sapštenju se navodi da je smrt iravadijskih delfina, poznatih i kao delfini reke Mekong, istakla hitnu potrebu za sprovođenjem zakona kako bi se ta vrsta spasila.

WWF je saopštio da je telo zdrave ženke delfina za koju se procenjuje da je stara između sedam i 10 godina pronađeno kako pluta u reci u subotu u istočnoj provinciji Kratie.

Nakon obdukcije utvrđeno je da je delfin, dugačak 196 centimetara i težak 93 kilograma, bio upetljan u ribarsku mrežu koja je tu nelegalno postavljena.

Direktor WWF-a za Kambodžu Seng Tik naveo je u saopštenju da bi bez hitne akcije „poslednji porast ilegalnih ribolovnih aktivnosti u staništima delfina“ mogao da uništi populaciju delfina reke Mekong u Kambodži.

Pozvao je da se pojačaju dnevne i noćne patrole kako bi bili zaštićeni ostali delfini.

Prema prvom popisu iravadijskih delfina u Kambodži, 1997. godine, procenjeno je da ih je bilo oko 200, a 2020. je taj broj spao na 89.

WWF je saopštio da je 11 delfina umrlo 2022, čime je ukupan broj umrlih porastao na 29 u poslednje tri godine.