Sonda agencije NASA u solarnoj atmosferi

SciTech 15. dec 202111:58 > 14:09 3 komentara
Tanjug/Steve Gribben/Johns Hopkins APL/NASA via AP

Solarna sonda NASA, Parker, postala je prva letelica koja je ušla u solarnu atmosferu, objavila je ta američka svemirska agencija.

Sonda je proletela kroz Sunčevu koronu, gornji sloj atmosfere naše zvezde, prikupivši tamo čestice i podatke o magnetskim poljima, saopštila je NASA, nazivajući tu prekretnicu „džinovskim skokom za solarnu nauku“.

„Dodir Sunca Parkerovom solarnom sondom monumentalan je trenutak za solarnu nauku i uistinu izvanredan podvig“, rekao je Tomas Zurbuhen iz NASA Uprave za naučne misije.

„Ne samo da nam ova prekretnica pruža dublji uvid u evoluciju našeg Sunca i njegove uticaje na naš Sunčev sistem, nego nas i sve što naučimo o vlastitoj zvezdi, takođe uči više i o zvezdama u ostatku svemira“.

Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uslove za ulazak u solarnu atmosferu na 18,8 solarnih radijusa (oko 1,3 miliona kilometara) iznad sunčeve površine tokom svog osmog preleta Sunca 28. aprila, a prolazak je trajao nekoliko sati.

„Očekivali smo da ćemo, pre ili kasnije, naići na koronu barem na kratko vreme“, rekao je Džastin Kasper, glavni autor novog članka o prekretnici objavljenom u časopisu Physical Review Letters.

„Ali vrlo je uzbudljivo što smo to već dosegnuli“, dodao je.

Kako sonda nastavlja da se spiralno približava Suncu, na kraju će se približiti na 8,86 solarnih radijusa od površine, saopštila je NASA.

U njenom sledećem preletu, očekivanom u januaru 2022, sonda Parker verovatno će ponovo proći kroz koronu, objavila je svemirska agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare