Sony „uzvraća“ Majkrosoftu: Dogovorena kupovina Bungie studija

SciTech 01. feb 202214:22 1 komentar
Reuters/Toru Hanai

Sony Interactive Entertainment je objavio da je završio dogovor oko kupovine Bungie studija. Vrednost akvizicije je 3.6 milijardi dolara.

Nakon što se dogovori preuzimanje, Bungie će funkcionisati kao „nezavisna kompanija“ pod okriljem SIE, a vodiće je bord direktora na čijem čelu će biti trenutni CEO Pit Parsons, a ostali članovi će biti menadžment tim ove kompanije, prenosi PC Press.

Sony je naveo da će Bungie ostati multiplatformski studio, što znači da će objavljivati igre i za druge konzole, kao i za PC. U ovom trenutku, studio radi na razvoju nove igre iz Destiny franšize, ali i na nekim novim naslovima. Kako je Bungie zajednica igrača ogromna, Sony se neće truditi da ih preuzme za sebe, već će ih podržati i uložiće napore da se ona brže razvija.

Pit Parsons veruje da će, zahvaljujući ovoj finansijskoj injekciji, kao i činjenicom da će ostati kreativno nezavisni, omogućiti Bungie da postane globalna multimedijalna kompanija iz doba zabave, koja će biti posvećena razvoju vrhunskih igara.

Ovo je samo još jedna od velikih akvizicija koje su se dogodile tokom januara.

Podsećanja radi, Take-Two je 11. januara postigao dogovor da otkupi kompaniju Zynga za 12.7 milijardi dolara, a Majkrosoft je samo nedelju dana kasnije objavio da kupuje Activision Blizzard za 68.7 milijardi dolara.