Srbija postala deo globalne mreže – podaci CERN-a čuvaće se u Kragujevcu

SciTech 09. dec 202315:00 9 komentara
Tanjug/Nebojša Raus

Srbija je postala deo globalne računarske mreže CERN, jer će se u Državnom data centru u Kragujevcu uspostaviti čvorište, namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC), saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i šef odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Enrika Porkari potpisali su danas Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže u Državnom data centru, navodi se u saopštenju.

Jovanović je naglasio da je tim sporazumom Srbija postala jedna od sedam zemalja u Evropi i 10. zemlja na svetu koja je deo Globalne LHC računarske mreže.

On je podsetio da Državni data centar poseduje sertifikat, prema standardu EN50600 za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka – sertifikat za klasu 4.

Potpisivanjem Memoranduma Srbija postaje jedna od malobrojnih zemalja koja će čuvati i obrađivati podatke iz svetskih eksperimenata na kojima učestvuju hiljade najboljih svetskih naučnika, naglasila je Begović.

Osim što direktno postaju deo procesa istraživanja, domaći IT stručnjaci će, kako je istakla Begović, dobiti nova znanja vezana za upravljanje jednim ovako kompleksnim informatičkim
sistemom i omogućiti da Srbija dobije novu generaciju stručnjaka koji će ovo znanje moći da

primene i na druge oblasti nauke.

Porkari je istakla da je, od 2019. godine kada se Srbija priključila CERN, načinjeno mnogo koraka ka jačanju partnerstava između naučnika i inženjera iz Srbije i CERN.

U saopštenju se navdi da je od posebnog značaja što se u Srbiji otvara „Tier-1“, vrsta centra koji predstavlja deo fundamentalnog sloja CERN hijerarhijske računarske mreže, sloja koji se sastoji od malog broja centara pozicioniranim u odabranim najnaprednijim zemljama IT tehnologije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare