Šta bi se dogodilo kada bi obična igla pogodila Zemlju brzinom svetlosti? (VIDEO)

SciTech 19. sep 202321:15 40 komentara
Shutterstock/Dima Zel

Apokaliptični video prikazuje šta bi moglo da sa dogodi ako objekat iz svemira udari u Zemlju. Ali tema nije baš ono na šta mislite. To nije asteroid širok miljama, niti je kometa ili meteor.

Ne, ovo je obična igla, poput one koju možete da koristite za šivenje dugmadi. Ali u ovom teorijskom scenariju, igla bi putovala brzinom svetlosti, piše N1 Hrvatska.

Sada stvari postaju malo ozbiljnije. Video sa Riddla na Jutjubu pokazuje opcije za ono što bi moglo da se dogodi ako bi igla udarila u Zemlju brzinom svetlosti.

U tradiciji dobrih i loših vesti, hajde da počnemo od najgoreg mogućeg scenarija da igla udari Zemlju ovom brzinom.

Dobar i loš scenario

U najgorem slučaju, energija koju rasipa igla izazvala bi apokaliptični događaj na Zemlji.

Ovo bi stvorilo veliku rupu u Zemljinoj kori koja bi izazvala veliko izlivanje Zemljinog omotača koji bi bio bačen u svemir.

To znači da je život kakav poznajemo izumro zbog ogromne toplote oslobođene udarom. Ali postaje još gore. Možda je čak i energija oslobođena udarom tolika da se Zemlja bukvalno raspada pod silom energije.

Dakle, to je najgori mogući scenario. Bar bi se to dogodilo tako brzo da niko ne bi ni znao za to. Ali šta je sa dobrom opcijom?

Pa, u ovom slučaju – zato što je igla oštra i putuje tako brzo – postoji šansa da se energija ne oslobodi na vreme da bi značajno uticala na Zemlju.

U ovom scenariju, igla bi jednostavno ušla u Zemlju, a zatim izašla na drugu stranu. Ovo je, naravno, potpuno teoretski scenario, ali pokazuje ogromnu količinu energije koju ima nešto što putuje brzinom svetlosti, čak i ako je reč o relativno malom objektu poput igle, prenosi Klik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare