Student rešio sanskritski problem koji je vekovima mučio naučnike

SciTech 15. dec 202208:52 komentara
Shutterstock

Gramatički problem u staroindijskom jeziku, koji je mučio naučnike od 5. veka pre Hrista, rešio je student Kembridža i mogao bi "da uvede revoluciju u proučavanje sanskrita", objavio je njegov profesor.

Indijski doktorand Riši Radžpopat (27) dekodirao je pravilo koje je podučavao Panini, majstor drevnog sanskritskog jezika, koji je živeo pre otprilike dve i po hiljade godina.

POVEZANE VESTI:

Procenjuje se da sanskrit u Indiji govori samo oko 25.000 ljudi od više od jedne milijarde populacije, saopštio je Univerzitet Kembridž.

Ali, to je sveti jezik hinduizma i medij kroz koji se vekovima prenosi veliki deo indijske nauke, filozofije, poezije i druge svetovne literature.

Paninijeva gramatika, poznata kao Astadhyayi, oslanjala se na sistem koji je funkcionisao poput algoritma za pretvaranje osnove i sufiksa reči u gramatički ispravne reči i rečenice.

Međutim, dva ili više Paninijevih pravila često se primenjuju istovremeno, što dovodi do sukoba pravila.

Panini je podučavao „metapravilo“ koje naučnici tradicionalno tumače kao sledeće – „u slučaju sukoba između dva pravila jednake snage, pobeđuje pravilo koje dolazi kasnije u redosledu gramatike“.

Međutim, to je često dovodilo do gramatički netačnih rezultata.

Radžpopat je odbacio tradicionalno tumačenje metapravila.

Umesto toga, tvrdio je da je Panini mislio da između pravila primenjivih na levu i desnu stranu reči, Panini želi da odaberemo pravilo primenjivo na desnu stranu.

Koristeći to tumačenje, Radžpopat je otkrio da Paninijeva „jezička mašina“ proizvodi gramatički ispravne reči bez gotovo ikakvih izuzetaka.

Radžpopat je rekao da je imao „trenutak eureke“ nakon što mu je njegov supervizor na Kembridžu, profesor sanskrita Vinćenco Verđijani, savetovao – „Ako je rešenje komplikovano, verovatno grešite“.

Rekao je – „Imao sam trenutak eureke u Kembridžu. Nakon devet meseci pokušaja rešavanja tog problema, bio sam gotovo spreman da odustanem, zapeo sam. Sklonio sam knjige na mesec dana i samo uživao u letu, plivajući, vozeći bicikl, kuvajući, moleći se i meditirajući“.

„Tada sam se nerado vratio poslu i za nekoliko minuta, dok sam okretao stranice, ti obrasci su počeli da se pojavljuju i sve je počelo da ima smisla. Bilo je još puno posla, ali rešio sam najveći deo slagalice. Tokom sledećih nekoliko nedelja bio sam toliko uzbuđen da nisam mogao da spavam i provodio sam sate u biblioteci, uključujući i usred noći, kako bih proverio šta sam pronašao i rešio povezane probleme. Taj rad je trajao još dve i po godine. Nadam se da će ovo otkriće studentima u Indiji uliti samopouzdanje, ponos i nadu da i oni mogu da postignu velike stvari“, istakao je.

Nada se da će sada biti moguće da se u kompjutere unesu načela Paninijeve gramatike.

„Moj učenik Riši je to rešio – pronašao je izvanredno elegantno rešenje za problem koji je zbunjivao naučnike vekovima. To otkriće će uneti revoluciju u proučavanje sanskrita u vreme kada je interes za taj jezik u porastu“, rekao je profesor Verđijani.