Studija: Na Zemlji još treba otkriti 9.000 vrsta drveća

REUTERS/Enrique Castro-Mendivil

Naučnici su ocenili da je na Zemlji puno više vrsta drveća nego što je sada poznato i da još treba otkriti više od 9.000 vrsta, pokazuje studija objavljena u ponedeljak.

„Utvrditi broj vrsta drveća bitno je kako bi se optimizovali i vremenski planirali napori na očuvanju šuma na planeti“, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nacionalne akademije nauka Sjedinjenih Država u čijoj je izradi učestvovalo više desetina naučnika.

Do danas je popisano oko 64.100 vrsta drveća.

Ali, istraživanje koje se oslanja na potpuniju bazu podataka i na napredniju statističku metodu, pokazuje da je njihov ukupan broj oko 73.300, ili 14 posto više.

To znači da oko 9.200 vrsta još nije otkriveno.

Ukupno gledano, oko 43 posto svih vrsta je u Južnoj Americi, zatim dolaze Evroazija (22 posto), Afrika (16 posto), Severna Amerika (15 posto) i Okeanija (11 posto), navodi se u studiji.

Od polovine do dve trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocenjuju naučnici.

U Južnoj Americi je najviše endemskih vrsta (49 posto), koje su prisutne samo na tom kontinentu.

„Gubitak šumskih područja s retkim vrstama imaće direktne i možda dugoročne posledice na raznolikost vrsta na svetskom nivou“, ističu.