Švedska razvija prvu platformu za lansiranje satelita u EU

SciTech 12. okt 202115:46 1 komentar
pixabay.com

Švedski svemirski centar Esrendž postaće prva platforma za razvoj raketnih tehnologija i lansiranje satelita u Evropskoj uniji.

Očekuje se da će prvi sateliti, lakši od 150 kilograma, moći da budu lansirani u orbitu na leto 2022. godine, prenosi briselski portal Euraktiv.

Svemirski centar, kod grada Kiruna na severu Švedske, oko 200 kilometara severno od Arktičkog polarnog kruga, osnovan je sredinom 1960-ih godina, i od tada je aktivno sprovodio istraživanja.

Planirano je da sledeće godine bude zavšen projekat unapređenja infrastrukture, koji je počeo 2015. godine.

Prema pisanju portala Arktik tudej, postrojenja za testiranje raketa biće modernizovana i biće razvijene tehnologije na zemlji za komunikaciju sa satelitima.

Projekat je deo strategije Švedske iz 2018. da bude lider u svemirskoj tehnologiji, koja se smatra strateškim ekonomskim dobrom.

Nova investicija u modernizaciju centra će Švedsku uvrstiti među desetak zemalja na svetu koje imaju sopstvenu satelitsku infrastrukturu.

To bi takođe moglo da bude dobro i za EU.

„S novom mogućnošću kosmodroma, najverovatnije će postati prvo mesto za lansiranje na evropskom kopnu koje će svemirskim kompanijama obezbediti platformu za razvoj njihovih raketnih tehnologija naredne generacije i lansiranje njihovih satelita“, rekao je portparol Švedske svemirske korporacije Filip Pelson.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare