„Tehnološki rat“ Amerike i Kine – sve se vrti oko borbe za čipove

SciTech 17. apr 202420:53 6 komentara

Stručnjak za digitalnu transformaciju Petar Donić rekao je da je u bazi "tehnološkog rata" Amerike i Kine jedna od ključnih stvari dominacija i borba za čipove, jer, kako tvrdi, oko njih se vrti sve i oni su osnova za razvoj celokupne digitalne infrastrukture.

Međutim, priča sa čipovima, kako je naveo, je jako zanimljiva i potrebno je da se dovede u jedan istorijski kontekst.

„Ona traje oduvek, ranije je bila borba između Sovjetskog Saveza i Amerike za čipove, gde je isto postojala zabrana za američke kompanije i Zapadni blok. Nisu dozvoljavali te krucijalne vitalne tehnologije, da se tehnologija ne bi krala“, rekao je Donić u emisiji „Dan uživo“.

Prema njegovim rečima, jednostavno oko čipova se vrti sve – to je hardver na osnovu koga celokupna digitalna infrastruktura može da se razvije, njih ima svuda.

„To je pogotovo danas važno, mi živimo u eri veštačke inteligencije i sada svaka država i svaki blok, ukljčujući i Srbiju su stavili to u prvi plan. Međutim, ta transformacija nove ere kroz veštačku inteligenciju ne može da se desi ako vi u pozadini nemate napredni hardver“, objasnio je.

Na pitanje koliko su Amerikanci u prednosti u odnosu na Kineze i da li se ta prednost smanjila, Donić smatra da se ona dosta smanjila.

„Kina je u zadnjih 20-30 godina stvarno uspela da postigne nešto što je neverovatno, ali važan je kontekst. Trenutno se spekuliše da je Kina do nekih 10 godina pet generacija iza, ali u nekom suštinskom smislu tehnologije to su redovi i veličine – to bukvalno može da determiniše razliku između toga da li možete da imate napredan i moderan grad gde je sve čisto i uredno ili ćete živeti u nečemu što bi se u budućnosti smatralo srednjim vekom, to je na tom nivou“, naveo je sagovornik N1.

On je istakao da se u tom „tehnološkom ratu“ investiraju enormni resursi. Međutim, kako je naveo, resursi su jedno, iskustvo i rad na tome je nešto sasvim drugo, možete da investira trilione dolara u nešto i da tu ništa ne nikne, zato što novac nije jedini uslov.

„Kapital je važan, bez toga ne može da se desi razvoj, ali i talenat je ključan. U toj nekoj bici za talente Amerika i dalje igra ključnu ulogu, evo i jedna prost podatak – Amerika godišnje privlači 377.000 ljudi koji apliciraju za vizu za visokotehnološke eksperte“, istakao je Donić.

Na pitanje šta se očekuje u nastavku tog tehnološkog nadmetanja, Donić je ocenio da je to pitanje od čak milijardu dolara.

„U narednom periodu ne vidim da će ove dve strane da se približe u tom smislu. Mislim da će oni nastaviti da strateški finansiraju u svoje resurse, što može naravno da ima ne tako sjajne konsekvence u budućnosti, ali ja mislim da je to definitivno trend“, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare