Telegram po broju korisnika u Rusiji prestigao WhatsApp

SciTech 21. mar 202218:35 > 18:40 0 komentara
telegram
Yuri KADOBNOV / AFP

Telegram je u Rusiji prestigao WhatsApp i postao najpopularnija platforma za instant komunikaciju, objavila je ruska telekomunikaciona kompanija Megafon.

Vlasnik WhatsApp-a, Meta Platforms, na sudu je u Rusiji pod optužbom da je „ekstremistička organizacija“, pa vlasti aktivno promovišu aplikaciju Telegram nakon što su zabranile inostrane platforme poput Fejsbuka, Instagrama i Tvitera.

POVEZANE VESTI

Ruska vojna operacija u Ukrajini dodatno je pogoršala postojeće sporove između inostranih tehnoloških kompanija i Moskve.

Megafon, jedan od četiri najvećih ruskih teleoperatera, objavio je analizu mobilnog internet saobraćaja koji pokazuje da je udeo Telegrama narastao na 63 posto u prve dve nedelje  marta sa 48 posto koliko je iznosio u istom razdoblju u februaru.

Udeo WhatsApp-a je pao sa 48 na 32 posto, saopštio je Megafon.

Prosečni korisnik Telegrama konzumirao je 101 megabajt podataka dnevno u poređenju sa 26 na WhatsApp-u.

Telegram je osnovao Rus Pavel Durov i ta je aplikacija već dugo popularna platforma za informisanje Rusa. Gotovo svi veći mediji, vladine agencije i javne ličnosti imaju svoje kanale na toj mreži.

Njegova popularnost „narasla je nakon restrikcija pristupa drugim aplikacijama za komunikaciju i društvenim mrežama“, objavio je Megafon, dodavši kako se rast broja korisnika beleži od 24. februara, dana kad je Rusija započela svoju invaziju u Ukrajini.