Teleskop Džejms Veb dao neverovatnu sliku galaksije Kolski točak

SciTech 03. avg 202206:53 > 12:28 22 komentara
Tanjug/ NASA via AP

Američka svemirska agencija Nasa objavila je retku i izvanrednu sliku galaksije udaljene 500 miliona svetlosnih godina, galaksije Kolski točak, čiji prstenovi se pojavljuju izuzetno jasno zahvaljujući novom svemirskom teleskopu Džejms Veb.

Kao i za naš Mlečni put, astronomi misle da je galaksija Kolski točak u prošlosti bila spiralna galaksija, ali da joj je neki spektakularan događaj dao formu – sudar sa drugom manjom galaksijom, koja se ne vidi na slici.

Pročitajte još:

Tada su se formirala dva prstena od centra kolizije slična koncentričnim krugovima koji se naprave ubacivanjem kamenčića u vodu. Zbog tog izgleda dobila je ime.

Prvi prsten, koji je više u centru, je jako svetao, a drugi, spolja, je u ekspanziji 440 miliona godina.

Tokom svoje ekspanzije prsten probija okolni gas i izaziva formiranje zvezda.

Ta galaksija je već viđena preko svemirskog teleskopa Habl, ali infracrveni kapaciteti Džejms Veba otkrivaju nove, do sada skrivene detalje, i omogućava da se vidi kroz veliku količinu prašine.

Kompozitna slika nastala posmatranjem dva naučna instrumenta teleskopa donosi takodje dve manje galaksije, kao i mnoge druge u pozadini.

Galaksija Kolski točak je i dalje u prelaznom stanju, navela je Nasa u saopštenju.

Teleskop Džejms Veb „nam daje pogled na njeno sadašnje stanje ali takođe nam daje ideju o tome šta joj se dogodilo u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti“, navela je NASA.

Teleskop Džejms Veb, inženjerski dragulj vredan 10 milijardi dolara, lansiran je u svemir pre oko sedam meseci i nalazi se na 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Komentari (22)

Vidi sve komentare