Teleskop Habl uočio je kosmičkog fosila

SciTech 18. jun 202423:12 4 komentara
Shutterstock/Vadim Sadovski

Svemirski teleskop Habl primetio je globularno jato NGC 2005. To nije neobično globularno jato samo po sebi, ali je posebno u poređenju sa okolinom. NGC 2005 se nalazi na oko 750 svetlosnih godina od srca Velikog Magelanovog oblaka (LMC), koji je najveća satelitska galaksija Mlečnog puta udaljena oko 162.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Globularna jata su gusto zbijene grupe zvezda koje mogu da sadrže desetine hiljada ili milione zvezda. Njihova gustina znači da su čvrsto vezana gravitacijom i zato veoma stabilna.

Ova stabilnost doprinosi njihovoj dugovečnosti. Naime, kuglasta jata mogu biti stara milijardama godina i često se sastoje od veoma starih zvezda. Proučavanje globularnih jata u svemiru može biti poput proučavanja fosila na Zemlji. Baš kao što fosili pružaju uvid u karakteristike drevnih biljaka i životinja, kuglasta jata osvetljavaju karakteristike drevnih zvezda, prenosi HRT.

Trenutne teorije evolucije galaksija predviđaju da se galaksije spajaju jedna s drugom.

Pročitajte još:

Astronomi misle da su relativno velike galaksije koje posmatramo u modernom univerzumu nastale spajanjem manjih galaksija. Ako je to tačno, onda bismo očekivali dokaze da su se najstarije zvezde u obližnjim galaksijama formirale u različitim galaktičkim okruženjima. Pošto kuglasta jata sadrže drevne zvezde i zbog svoje stabilnosti, odlična su laboratorija za testiranje ove hipoteze.

NGC 2005 je takvo globularno jato i samo njegovo postojanje pruža dokaze koji podržavaju teoriju evolucije galaksija spajanjem.

Zaista, ono što čini NGC 2005 pomalo neobičnim u poređenju sa okolinom je činjenica da njene zvezde imaju drugačiji hemijski sastav od zvezda oko njega u LMC-u. Ovo sugeriše da je LMC ​​doživeo spajanje sa drugom galaksijom negde u svojoj istoriji. Ta druga galaksija je odavno spojena i na drugi način raspršena, ali NGC 2005 ostaje kao drevni svedok davnog spajanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare