Tri kineska astronauta u svemiru su 88 dana, počinju aktivnosti izvan stanice

SciTech 01. sep 202217:40 2 komentara
CCTV via AP

Kineski astronauti misije Šendžou-14 danas će prvi put izvesti aktivnosti izvan svemirske stanice, saopštila je Kineska svemirska agencija za programe sa posadom.

Tri kineska astronauta rade i žive u orbiti 88 dana otkako su poslati u svemir letelicom Šendžou-14 i pošto su stigli u kinesku svemirsku stanicu 5. juna, prenosi agencija Sinhua.

Trojka je trenutno u dobrom stanju, a svemirska stanica stabilno radi. Postoje svi uslovi za prve izlaske posade izvan svemirskog broda, dodala je agencija.

Trojica astronauta, Čen Dong, Liu Jang i Cai Sudže, ostaće u orbiti šest meseci.

Tokom proteklih 88 dana, oni su obavljali različite zadatke, uključujući prenos zaliha iz svemirske letelice, testiranje u orbiti kabineta za naučne eksperimente i male mehaničke ruke laboratorijskog modula Ventijan, kao i upravljanje svemirskom stanicom.

Oni su takođe izvodili svakodnevne radove, kao što su medicinske provere u orbiti, vežbe zaštite od bestežinskog stanja i svemirski eksperimenti, i izvodili programe obuke u orbiti, uključujući hitnu evakuaciju, operaciju sa malom mehaničkom rukom i vežbe spasavanja, navela je agencija.

Komentari (2)

Vidi sve komentare