U Belgiji proizvedena pametna lampa koja signalizira padove starijih osoba

SciTech 03. jun 202223:49 2 komentara
Printscreen

Tehnološka kompanija Nobi iz Antverpena proizvela je lampu koja koristi veštačku inteligenciju kako bi signalizirala kada je starija osoba pala i uključila alarm za poziv u pomoć ukoliko je to potrebno, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Lampa je prvenstveno namenjena staračkim domovima i važna je posebno noću kada je manji broj osoblja u domovima.

Pametna lampa signalizira pad osobe, ali i uključi alarm u kojem se postavi pitanje osobi da li je potrebno zvati osoblje u pomoć.

Otkrivanje pada i komunikacija su glavni zadaci pametne lampe, ali koncept ima i druge prednosti. U pripravnosti je 24 sata dnevno, diskretno se uklapa u plafon, ne toleriše radoznale poglede i poštuje privatnost, lako se postavlja i stalno meri temperaturu okoline i kvalitet vazduha.

U jednom staračkom domu su postavljene lampe kao test, i za sada su rezultati pokazali da je lampa veoma korisna i za osoblje i korisnike doma, naveo je belgijski portal.

Fokus na Belgiju je dodao da je novi izum vredan jer prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaka treća osoba starija od 65 godina padne bar jednom godišnje, dok 66 odsto tih osoba dobije teške povrede prilikom pada.