U dva svetska rata bio je vojni poligon, a danas je dom za koloniju sivih foka

SciTech 12. feb 202413:24 0 komentara
Shutterstock

Kolonija sivih foka za svoj novi dom odabrala je mesto na kome se nalazi nekadašnja hladnoratovska lokacija za testiranje oružja na obali Safolka u istočnoj Engleskoj.

Tokom ove sezone parenja u Orford Nesu, na udaljenoj šljunkovitoj plaži na svet je došlo više od 130 mladunaca sive foke.

Čuvari prirode i rendžeri kažu da sisari koriste bivšu vojnu lokaciju kao mesto za razmnožavanje svake godine od 2021, posebno nakon što je u to područje počelo da dolazi manje posetilaca zbog pandemije koronavirusa.

Veruje se da su sive foke tamo došle iz većih kolonija u Norfolku, poput onih u Blakeniju i Horsiju i sada su prva kolonija u Safolku u kojoj se ova vrsta sisara gnezdi.

Orford Nes je korišćen kao vojni poligon za vreme oba svetska rata i u hladnoratovsko doba, pre nego što ga je Ministarstvo odbrane godine 1993. prodalo National Trust-u, najvećoj dobrotvornoj organizaciji za očuvanje prirode u Evropi, koja brine o više od 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, više od 780 milja obale i 500 istorijskih poseda, vrtova i prirodnih rezervata.

Mat Vilson, voditelj područja za Safolk i obalu Eseksa National Trust-a, kazao je da je „prvih 200 odraslih foka na tu lokaciju stiglo 2021, nakon dužeg razdoblja ‘lockdowna’ uslovljenog pandemijom kada je pristup posetilaca području bio redukovan“.

„Premda se sive foke često mogu uočiti u vodama oko Safolka, verujemo da je ovo prva kolonija u okrugu koja služi za njihovo razmnožavanje“, kazao je.

Ženke sivih foka mogu živeti između 30 i 35 godina, a svoje prve mladunce obično imaju između treće i pete godine.

Obično se svake godine vraćaju na isto mesto kako bi okotile svoje mlade. Mužjaci sivih foka žive oko 20 do 25 godina.

Vilson kaže da su čuvari na nedeljnoj bazi brojali foke u Orford Nesu od početka oktobra, i evidentovali su prosečno više od 250 odraslih foka nedeljno, a ponekad i do 500.

Prvi su mladunci prebrojani u novembru, a nakon poslednjeg brojanja bilo ih je 130.

Sezona razmnožavanja sivih foka traje od oktobra do marta, u vreme kada je Orford Nes zatvoren za posetioce, zbog čega se sisari minimalno uznemiravaju.

„Verujemo da se kolonija ovde zadržala zbog udaljene lokacije i zato jer životinje niko ne uznemiruje i, naravno želimo da to tako i ostane“, rekao je Vilson.

„Jasno nam je da će ljudi hteti da vide koloniju sada kada znaju da je ovde, ali važno je da nastavimo da ograničavamo uznemiravanje životinja da bismo mladuncima omogućili najbolje izglede za preživljavanje“, dodao je.

Otkrio je da bi iduće zime zainteresovanima mogao biti ponuđen vođeni obilazak kolonije, ali ljude je zamolio da to ne čine u sopstvenom aranžmanu izvan sezone i da u tome području ne koriste dronove.

„Od dolaska foka 2021. godine tim naših volontera i ostalo osoblje foke prati iz daljine. Nastojimo da lokacija sve veće kolonije ostane tajna. Takav je pristup doprineo da ove ranjive divlje životinje ostanu zaštićene u ključnoj fazi njihova razvoja“, kazao je Vilson.

„Ali, kolonija je sada narasla u tolikoj meri da želimo da podelimo ovu neverovatnu priču o uspešnom razmnožavanju vrste u divljini sa svima koji nas podržavaju. Istovremeno želimo da posetiocima savetujemo na koji nam način mogu pomoći da kolonija i dalje ostane zaštićena. Neovlašćen pristup, bilo pešice, čamcem ili dronom nezakonit je i opasan zbog jedinstvene i prilično udaljene bivše vojne lokacije“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!