U Hrvatskoj ostalo svega 12 živih palastura, na Rabu zaštićena novootkrivena

SciTech 08. avg 202220:43 > 20:54 3 komentara
palastura
Srecko Niketic/PIXSELL

U podmorju kod Barbata na ostrvu Rabu pronađena je živa školjka palastura i odmah je preduzeta akcija zaštite te strogo zaštićene školjke Sredozemnog i Jadranskog mora, izvestili su u ponedeljak iz županijske Javne ustanove "Priroda".

Povezane vesti

Rabljanka Mia Rizner, arheološkinja i zaljubljenica u podmorje s velikim ronilačkim iskustvom dojavila je da je kod Barbata uočena potencijalno živa palastura i dostavila snimke te je utvrđeno da se radi o živoj, mlađoj plemenitoj palasturi.

S obzirom na to da je uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog saobraćaja, postoji velika mogućnost nenamernog oštećenja palasture sidrima ili na neki drugi način, u najkraćem roku organizovano je postavljanje zaštitnog kaveza.

Zaštitni kavez označen je žutom bovom s natpisom „Istraživanje u toku – ne dirati!,” a palastura je dobila ime Mia, po arheološkinji koja ju je uočila.

Iz JU “Priroda” ističu da se zbog masovnog pomora plemenite palasture brojne institucije i stručnjaci intenzivno bave praćenjem stanja i sprovode aktivnosti kako bi se sprečilo njihovo izumiranje.

Tokom protekle dve godine građani su pomagali dojavama o potencijalno živim palasturama, ali, u većini slučajeva ronjenjem se moglo samo utvrditi stanje uginulih školjki.

Iz JU “Priroda” još naglašavaju da, prema poslednjim podacima, u Hrvatskoj ima svega 12 živih palastura, najviše u Istri.

Komentari (3)

Vidi sve komentare