U poslednje tri godine porast hakovanja u Kini za skoro 30 odsto

SciTech 01. dec 202313:39 0 komentara
Shutterstock

Tokom prošle i ove godine kineski istražni organi obavili su istragu nad 2.430 slučajeva kompjuterskog hakovanja i u vezi sa ovim kriminalnim radnjama uhapsili 7.092 osumnjičene osobe, prenosi "Global tajms".

Time je efektivno prekinut lanac kriminalnog hakovanja, ugrožavanja sigurnosti podataka i kompjuterskih mreža u zemlji, objavilo je danas Mistarstvo javne sigurnosti Kine.

Povezane vesti

Naglašava se da je u poslednje tri godine zloupotreba kompjutera i krađa ili kompromitovanje podataka u Kini poraslo za čitavih 27,7 odsto, kao i da se starosna granica počinitelja ove vrste kriminala smanjuje iz godine u godinu.

U ministarstvu navode da je čak bilo slučajeva gde su uhapšeni i osnovci koji su stručno rukovali hakreskim softverima i ozbiljno dovodili u pitanje sigurnost na kompjuterskim mrežama.

Ministarstvo navodi da je čest primer hakovanja vezan za starije modele telefona i da je prošlog septembra otkrivena grupa kriminalaca koja je kontrolisala 14,4 miliona ovakvih zastarelih uređaja i onlajn krala novac od vlasnika tih telefona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!