U ruševinama drevnog carstva arheolozi pronašli potpuno nov jezik

SciTech 28. sep 202320:01 9 komentara
Shutterstock/daphnusia images

Među drevnim ruševinama u Turskoj otkriven je davno izgubljeni zapis na glinenim pločicama pisan klinastim pismom na jeziku koji se vekovima nije govorio.

Novi jezik je otkriven u Bogazkoi-Hatuša, takođe poznatom kao Hatuša, arheološkom nalazištu u severno-centralnoj Turskoj koje je nekada služilo kao glavni grad Hetitskog carstva.

Godine 1986. grad je stekao status svetske baštine Uneska zahvaljujući impresivnoj urbanoj arhitekturi i zadivljujućim umetničkim delima koja su ostala izuzetno dobro očuvana tokom vekova.

Hetiti su bili drevna grupa Indoevropljana koji su migrirali u Anadoliju, poluostrvo moderne Turske, gde su stvorili jedno od najmoćnijih carstava kasnog bronzanog doba (1650. do 1200. pre nove ere).

Poznati po svojoj veštini u ratovanju, Hetiti su bili poznati po vođenju evidencije, dokumentovanju svojih bitaka i zakonima na glinenim pločama.

Od 1980-ih, arheolozi su otkrili skoro 30.000 klinastih glinenih ploča na lokalitetu Bogazkoi-Hatuša. Većina tekstova je napisana na hetitskom, ali nedavna istraživanja su otkrila da su neke od ploča napisane na ranije nepoznatom jeziku.

Pošto je ovo novootkriven jezik, istraživači tek treba da dešifruju šta većina toga znači. Međutim, čini se da su to najverovatnije govorili ljudi iz Kalašme, oblasti na severozapadnoj ivici hetitskog centra oko današnjeg Bolua ili Geredea.

Karakteristike jezika takođe imaju jasne sličnosti sa luvijskim, dobro poznatim jezikom koji se koristio u Hetitskom carstvu.

Istraživači sumnjaju da se ploča odnosi na drevni kultni ritual izveden u Kalašmi. piše IFL Science.

„Hetiti su bili jedinstveno zainteresovani za beleženje rituala na stranim jezicima“, rekao je profesor Danijel Švemer, stručnjak za drevni Bliski istok na Univerzitetu Julius-Makimilians-Universitat Vurzburg, u izjavi, prenosi klix.ba.

Iako je jezik neobičan, on je jasno povezan sa indoevropskim jezicima, porodicom jezika koja se i danas govori u većini Evrope, kao i na Iranskoj visoravni i severnom indijskom potkontinentu.

U širokom geografskom opsegu, ova porodica jezika uključuje sve od hindskog i persijskog do ruskog i engleskog.

U stvari, jedan od retkih preživelih jezika u Evropi koji ne potiče iz indoevropske porodice je baskijski, izuzetan jezik koji se govori samo u Baskiji, maloj autonomnoj oblasti na zapadnom obodu Pirinejskih planina između granice Francuske i Španije.