U subotu novi pokušaj lansiranja rakete prema Mesecu u misiji Artemis

SciTech 31. avg 202207:28 11 komentara
REUTERS/Steve Nesius

NASA je objavila da će u subotu ponovno pokušati da lansira veliku raketu nove generacije prema Mesecu, nakon što prvi pokušaj u ponedeljak nije uspeo zbog tehničkog problema.

Debitantskim lansiranjem u ponedeljak ogromna raketa nove generacije trebalo je kapsulu bez posade da ponese na šestonedeljni probni let oko Meseca i nazad, 50 godina posle poslednje Apolove misije na Mesec.

„Dogovor je da ćemo izmeniti datum poletanja za subotu, 3. septambar“, rekao je na konferenciji za novinare Mike Sarafin, zadužen za misiju Artemis 1 koja označava početak američkog programa povratka na Mesec.

POVEZANE VESTI

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svetu, ogromna dvostepena raketa „Space Launch System“ (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je „Saturn V“ leteo tokom programa Apollo na Mesec 1960-ih i 70-ih godina.

Kapsula „Orion“ ima simuliranu tročlanu posadu – jednu mušku i dve ženske lutke – opremljene senzorima za merenje nivoa radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživeli.

Glavni cilj misije je da testira izdržljivost Orionovog toplotnog štita tokom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu brzinom od 39.429 kilometara na sat, ili 32 puta brže od brzine zvuka, pri povratku iz Mesečeve orbite – mnogo brže od uobičajenih ponovnih ulazaka kapsula astronauta koji se vraćaju iz niske Zemljine orbite.

NASA program Artemis – nazvan po boginji koja je bila Apolonova sestra bliznakinja u starogrčkoj mitologiji – ima za cilj da vrati astronaute na površinu Meseca već 2025. i uspostavi dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom na Mars.

Više od deset godina u razvoju, s godinama kašnjenja i milijardama dolara prekoračenja budžeta, svemirska letelica „SLS-Orion“ dosad je koštala agenciju NASA najmanje 37 milijardi dolara, uključujući dizajn, konstrukciju, testiranje i zemaljske objekte.

Dvanaest astronauta hodalo je po Mesecu tokom šest misija Apollo s ljudskom posadom od 1969. do 1972, jedinih svemirskih letova koji su do sada poslali ljude na površinu Meseca.

Ako uspe, Artemis će otvoriti put prvoj misiji „SLS-Orion“ s posadom, letu oko Meseca nazvanom Artemis II, već 2024, nakon čega će uslediti putovanje Artemis III na Mesečevu površinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare