Udar mikrometeoroida mogao bi biti uzrok curenja iz Sojuza

SciTech 16. dec 202221:20 komentara
NASA TV/Handout via REUTERS

Curenje rashladne tečnosti, koje je trajalo najmanje tri sata u sredu uveče na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz usidrenoj na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), moglo je biti uzrokovano udarom malenog meteoroida, rekao je visoki ruski svemirski zvaničnik.

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos rekli su da ni jedan astronaut nije ugrožen curenjem, ali je otkazana planirana svemirska šetnja dvojice kosmonauta.

„Uzrok curenja iz Sojuza MS-22 mogao bi biti mikrometeoroid koji je udario u brod“, rekao je Sergej Krikalev, voditelj ljudskih svemirskih letova u Roskosmosu, u izjavi objavljenoj na Telegramu.

Mikrometeoroidi ili svemirsko kamenje, od kojih je većina malena poput zrnca peska, normalni su deo svemirskog okruženja dok se nasumično kreću Sunčevim sistemom i obično uzrokuju malo ili nimalo značajne štete na MSS-u i drugim svemirskim letelicama.

Ruski zvaničnici vode istragu o uzroku curenja tečnosti koja je iscurila iz kruga za hlađenje na spoljnoj strani ruske svemirske letelice Sojuz MS-22  u sredu, saopštila je NASA.

Rashladna tečnost služi za regulaciju temperature na kapsuli.

NASA je objavila da su temperature MS-22 „unutar prihvatljivih granica“.

Ni američka svemirska agencija ni Roskosmos nisu pojasnili temperaturni raspon letelice, koliko je letelica bila blizu dostizanja tih granica, koliko je rashladne tečnosti iscurilo ili kada je curenje prestalo.

Svemirska letelica Sojuz prevezla je kosmonaute Sergeja Prokopjeva i Dimitrija Petelina zajedno s NASA astronautom Frankom Rubiom do svemirske stanice u septembru, što je bio prvi zajednički američko-ruski let prema obnovljenom sporazumu između NASA i Roskosmosa koji omogućava mešanim posadama putovanja u i iz svemira.

Posada od sedam članova

Prokopjev i Petelin su bili pripremljeni za šestosatnu svemirsku šetnju kada je počelo curenje rashladne tečnosti.

Svemirska stanica, laboratorija veličine fudbalskog igrališta u kojem su astronauti stalno smešteni više od 20 godina, trenutno ima posadu od sedam članova.

Ostala četiri člana najnovije ekspedicije stigla su u oktobru u kapsuli SpaceX Crew Dragon. Ta je posada uključivala dva NASA astronauta, japanskog astronauta i jednog kosmonauta.

Curenje je odmah pokrenulo pitanja hoće li MS-22 moći da vrati tročlanu posadu na Zemlju u martu 2023. kao što je prvobitno planirano ili će NASA i Roskosmos morati da slede planove za nepredviđene situacije.

Svemirska šetnja planirana za sredu uveče već je jednom odložena, krajem novembra, zbog neispravnih rashladnih pumpi u svemirskim odelima kosmonauta.

A u avgustu je ruska svemirska šetnja prekinuta zbog problema s baterijom jednog od svemirskih odela kosmonauta.